Mensen & bedrijven

12 december 2010

Bedrijfsongevallen

Bij incidenten in productieruimten was in 2010 twee keer een dode te betreuren. In mei kwam bij Weyl Beef Products in Enschede - later dat jaar overgenomen door Vion - een medewerker van de technische dienst om het leven tijdens de controle van machines.

In oktober stikte in Groenlo een medewerkster van Vion Retail, waarschijnlijk als gevolg van stikstof uit een lekkend vriesapparaat.

Er waren nog andere bedrijfsongevallen. In januari was er een ammoniaklek bij vleesbedrijf Meat-Partners in Landgraaf. Ploegmakers Food Ingredients in Veghel kampte in april met hetzelfde euvel. Eind september lekte er hete olie bij de chipsfabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk.

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie bleek dat er in de vleesindustrie vaak onveilig wordt gewerkt.

Branden

brand-landgraafBovendien vond een groot aantal branden plaats met veel schade. In januari woedde er een grote brand bij Daily Fresh Food in Geleen en later die maand brandde A-Dong Frozen Food in Landgraaf af. Vleeswarenfabrikant Stegeman in Deventer werd in april getroffen door brand. In juli verwoestte een brand het loempiaproducent Kivits in Zoetermeer. Het pand van het al failliete Van Keulen Bakkerijmachines in Nijverdal ging in augustus in vlammen op.

Vleessnackproducent Van Osch in Zaltbommel liep in oktober aanzienlijke schade op door brand. Eind van die maand brandde de vleeswarenfabriek van Henri van de Bilt in Weurt volledig uit.

Crisis

exitDe foodindustrie was begin dit jaar positiever over de werkgelegenheid dan een jaar eerder, bleek uit een poll van evmi.nl. Toch verwachtte nog altijd 25 procent van de mensen dat er in 2010 bij het bedrijf waar hij of zij werkt gedwongen ontslagen zouden vallen.

Inderdaad leidde de economische recessie tot reorganisaties en faillissementen met banenverlies als gevolg. Ook waren er reorganisaties die niet direct met de crisis te maken hadden.

Bij VDM Foods (Van der Made Potato Foods) in het Brabantse Oosterhout dreigde in maart een faillissement en dat werd in april ook uitgesproken.

johmaproductie125Johma Salades maakte in maart bekend70 van de 208 vaste arbeidskrachten te ontslaan. Eind november nam Convenience Foods Europe (CFE) Johma Sandwiches over.

Eveneens in Twente werd in mei rundveeslachterij Weyl Beef Products failliet verklaard. Het bedrijf werd vervolgens overgenomen door Vion. Een vergelijkbaar scenario trof vleesbedrijf Proviande met vestigingen in Leek en Gieten. Proviande ging in juni failliet en werd daarop overgenomen door Van Rooi Meat.

Productie verplaatsen

Unilever kondigde in juni aan de productie van soep-in-zak over te hevelen van Nederland naar Polen. In Oss verdwijnen daardoor 95 vaste banen.

Eveneens in juni werd bekend dat Smilde Foods de fabriek in Emmen wil sluiten en de productie van koelverse salades vanaf begin 2012 concentreren in de vestiging in Oosterwolde. Daarbij gaan echter geen banen verloren.

indischecakeIn augustus werd bekend dat Vast Bakeries in het Groningse Middelstum 38 van de 88 arbeidsplaatsen gaat schrappen. Vast Bakeries is de producent van Indische cake. Het bedrijf werd eerder in 2009 overgenomen door de Aviateur.

Bij FrieslandCampina moeten circa 64 vaste medewerkers weg in Rotterdam en Eindhoven, onder meer bij planning en customer service, zo bleek medio september. frieslandcampina-vlagEind november maakte FrieslandCampina bovendien bekend de kaasfabrieken in Varsseveld en Leerbroek te sluiten. Tegelijkertijd kondigde de zuivelaar aan 47 miljoen euro te investeren in de andere kaaslocaties.

De komende jaren verdwijnen bij een reorganisatie bij Douwe Egberts 90 banen bij ondersteunende diensten, zo werd in september bekendgemaakt.

Diepvriesgebakproducent Culi d’Or in Velp, onderdeel van de Brinkers Groep, werd in oktober failliet verklaard. Dat lot trof eind die maand ook bakkerij Spelt.

Bij Hero in Breda moesten 18 werknemers verdwijnen, bleek in november.

Investeringen

Er wordt echter ook geïnvesteerd. Zo maakte CSK Food Enrichment bekend voor 35 miljoen euro een nieuweproductieplant voor cultures neer te zetten in Leeuwarden.

In Zaanstad ging het House of Foods open. Daarin onder meer het nieuwe chemisch lab van WFC en de nieuwe innovatiestudiovan Flex/theInnovationlab.

Awards

nsure-awardDe Food Valley Award 2010 was voor NSure voor de test die op basis van de genactiviteit kan voorspellen wanneer appels en peren geoogst moeten worden en hoe lang ze kunnen worden opgeslagen.

DSM won met ingrediënt FruitFlow de Excellence Award op de beurs Health Ingredients Europe in Madrid.

Sial d'Or

sial2-ricewich_125Het Canadese Honibe heeft met deHoneydrops de Global Sial d'Or gewonnen. Er was op de Sial een Trends & Innovations award voor het Nederlandse Sushi Ran (foto) voor de Ricewich, twee licht gegrilde driehoekige rijstplakken met daartussen verschillende vullingen.

Albert Heijn won de Jaarprijs Voedingscentrum met Extra mager gehakt. Verkade werd Merk van het Jaar, de Zilveren Noot ging naar SCA Packaging en de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost Nederland Colzaco won de Horecava-award in de categorie food met Brassica koolzaadolie.

Geerke Duijzer won de NVVL-jaarprijs voor de beste scriptie in het Wetenschappelijk Onderwijs gewonnen. De prijs voor de beste HBO-scriptie ging naar Jitske Spijker en Annelies van den Hoven.

Personalia

arla-nieuwefoto_125Marc Ligthart (foto) kondigde aan te vertrekken als managing director van Arla Food Nederland. Hij wordt met ingang van januari 2011 opgevolgd door Andrew Simpson.

Roelof Joosten werd per november executive director van de business group Ingredients bij FrieslandCampina. Hij volgde Frans Visser op. Joosten was managing director van FrieslandCampina Domo.

Naamgenoot Marcel Joosten is sinds 15 augustus marketingdirecteur bij snackfabrikant Ad van Geloven.

Keith Weed trad op 1 april aan als Chief Marketing & Communications Officer (CMO) bij Unilever. De onderneming wil met de aanstelling van een CMO scherper kunnen focussen op de consument.

Erik Bras werd algemeen directeur van Johma. Eugène Scholten volgde per 1 september Ludo Bijvoet op als algemeen directeur van de Bakkersland GroepBij de Banket Groep trad Rolf van Hellenberg Hubar aan als commercieel directeur Nederland en Josja van Isterdael als productiedirecteur.

Altijd op de hoogte blijven?