Artikel

Recalls in Nederland in 2005

Het jaar 2005 was het eerste jaar dat fabrikanten verplicht zijn het te melden als er iets mis is met het product. Ook in 2005 hingen recalls vaak samen met een verkeerde declaratie van allergenen. Op het etiket van chocoladeklokjes van de Hema stond niet dat er hazelnoot in zat. Albert Heijn haalde in mei choco-ijsjes terug. Daar stond ten onrechte op dat ze geen gluten bevatten. Bij Conimex was er in april door een fout bij het verpakken kroepoek met garnalen en ei terechtgekomen in verpakkingen die cassave kroepoek moest bevatten.

Bolletje riep in februari 100.000 pakjes roggebrood terug omdat er metaal in zou kunnen zitten. Oorzaak was een kapotte zeef bij roggeleverancier Koopmans.

Campina deed een recall van 50.000 pakjes schoolchocolademelk. Daar was reinigingsmiddel in aangetroffen dat wordt gebruikt om de productieleidingen in de fabriek schoon te maken.

Mona haalde Softvla Vanille met stukjes chocolade terug omdat het product een smaakafwijking bevatte.

In het voorjaar haalde Lidl de mini-salami terug. Die bevatte mogelijk sporen van salmonella. Lidl was in 2005 nog een keer de klos. De discounter riep witte wijn terug omdat door gisting de druk in de fles te veel kon oplopen.

In februari waren de voedingsautoriteiten in Europa in de ban van Soedan rood. In Nederland werden toen flessen Worcester Sauce van het merk Crosse & Blackwell uit de schappen gehaald.