Artikel

Recalls in Nederland in 2006

Het afgelopen jaar waren er in Nederland  11 terughaalacties van voedingsmiddelen. Dat waren er evenveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit het overzicht van terughaalacties van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Ook in Nederland zijn vaak verkeerde allergenendeclaraties de oorzaak.

Zo werd een groot aantal verschillende vleeswaren teruggeroepen bij de Albert Heijn omdat de allergenendeclaratie niet deugde.

Glas
Drie keer werden producten teruggeroepen in verband met glas. Limonadefabrikant Burg haalde eind november 2006 flessen vruchtenmix en diksap terug omdat er mogelijk glassplintertjes in terechtgekomen waren. Burg kondigde aan de schade te claimen bij de leverancier van de flessen Vinkova.

In februari 2006 werden glassplinters ontdekt in de Milanese groenteschotel van Iglo geproduceerd in de fabriek in het Duitse Reken. Het glas moet samen met één van de groenten in de fabriek terecht zijn gekomen.

Glassplinters zaten er eveneens in februari 2006 in de vruchtenyoghurt van Bauer, maar tussen beide affaires zat geen verband. Het ging hierbij niet alleen om Nederland maar om in totaal zes landen. Het glas bleek afkomstig uit de aardbeien in de vruchtenpulp. Bauer wees de leverancier de deur nadat diens verklaring dat het glas maar in één partij kon zitten niet juist bleek.
Eind 2005 was er een grote glasaffaire. Nutricia haalde half december één soort Olvarit babyvoeding terug omdat er aan de buitenkant, onder de rand van het deksel, glassplinters waren aangetroffen. Oorzaak bleek glasbreuk in sterilisatieapparatuur. Reden om ook de andere soorten babyvoeding van Olvarit en Bebirix uit de handel te halen.

Sultana riep in juli de productie van vier tot vijf weken terug nadat in twee smaken metaalhaartjes waren aangetroffen. Die bleken afkomstig van de zeef die werd gebruikt door de producent van de rijstbloem. United Biscuits stapte daarop over op een andere leverancier. De recall had niet alleen betrekking op Nederland maar op meer dan tien andere landen.

Van een andere orde was de terughaalactie van koekjesfabrikant Van Delft. Die haalde zijn Provita yoghurt biscuits uit de handel nadat Verkade had gedreigd met een kort geding. Verkade vond de yoghurtkoekjes te veel lijken op deSultana YoFruit.

Salmonella
In Twente raakten minstens honderd mensen met de zeldzame salmonellabacterie typhimurium 560 besmet en daarbuiten nog eens enkele tientallen. Uiteindelijk bleek de oorzaak van de uitbraak Twentse boerenkaas.

Een salmonellabesmetting was ook het eerste waaraan werd gedacht toen twintig leden van de harmonie uit het Limburgse Swalmen tijdens een bezoek in Duitsland zo ziek werden dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Het bleek echter om een voedselvergiftiging te gaan, vermoedelijk opgelopen door het eten van een aardappelsalade. Van welke toxine de muzikanten ziek zijn geworden, kon niet meer worden achterhaald.

Inkoopvereniging Superunie nam in november 15.000 worstenbroodjes van de merken Perfekt, Markant, Plus en O’Lacy uit de handel vanwege een zure geur en smaak.

Eind oktober riep Lidl kroketten van het merk Biz Biz terug nadat fabrikant Lévèrdo Produkten er achter was gekomen dat ze na verhitting konden scheuren. De vulling zou er dan met kracht kunnen uitspuiten.

Albert Heijn haalde in oktober  twee smaken roomijs van het huismerk Excellent uit de schappen. Consumenten hadden namelijk in enkele verpakkingen stukjes hard transparant plastic aangetroffen.