Recalls in Nederland in 2009

15 februari 2009

In januari haalde Lärabar haalt snackrepen met de smaak 'Peanut Butter Cookie' terug, omdat de pindakaas die in de repen zit, salmonella kon bevatten. Daarmee was de enorme pinda-affaire in de VS (die zou worden gevolgd door een reeks recalls van met salmonella verontreinigde pistache-nootjes) ook overgeslagen naar Nederland.

Go-Tan deed in februari een recall van glutenvrije sojasaus. Die kon het kankerverwekkende 3-MCPD bevatten.Het product werd ook in andere landen teruggehaald.

knorrtacoDezelfde maand was er ophef over 4-methylbenzofenon in ontbijtgranen van Lidl. De stof was gemigreerd uit de glanslaag die over de inkt van de verpakking gaat. Die verpakking was afkomstig uit Nederland. De producten werden in diverse landen teruggehaald. Unilever haalde begin maart om dezelfde reden taco's terug.

Campina België riep in mei kunststof flessen met melk terug omdat ze mogelijk sporen van de stof benzofenon bevatten. Die terughaalactie van melkflessen breidde verder uit.

Begin maart had EFSA gesteld dat 4-MBP in uitzonderlijke gevallen schadelijk kan zijn voor kinderen. Een week later stelde de Europese Commissie een limiet vast voor de stof. Medio juni concludeerde de Commissie echter dat 4-MBPgeen risico oplevert voor de volksgezondheid mits er een goede barrière wordt gebruikt die voorkomt dat de stof in contact komt met het product.

Ook melamine dook weer op in levensmiddelen. Albert Heijn haalde Oriëntaalse mix van Euroshopper terug vanwege melamine. Vreemd genoeg bevatte de coating van het product geen melkpoeder. Ook een importeur van pindakoeken moest vanwege melamine producten terughalen.

Medio maart haalde Super de Boer kroepoek van het huismerk terug. De kroepoek had een geur- en smaakafwijking,veroorzaakt door het bakproces in de olie.

Een maand later deed C1000 een recall van appelflappen met stukjes koperdraad. Die zouden bij een toeleverancier in het beslag zijn gekomen.

Solo Italia haalde in april een partij gorgonzola uit de handel bij een groot aantal supermarktketens, omdat de kaas mogelijk teveel listeria bevatte.

senseo-koffiezetter-blauwPhilips riep eveneens in april wereldwijd een paar miljoen Senseo-apparaten terug omdat de apparaten door kalkafzetting uit elkaar konden knallen. Later bleek dat Philips al bijna een jaar van het euvel op de hoogte was. Senseo kreeg veel minder apparaten terug dan verwacht.

In april stonden ook twee toeleveranciers van De Bijenkorf tegenover elkaar in een kort geding. Het conflict ging over de betaling van de schade die De Bijenkorf had geleden doordat stoffen uit de verpakking in chocoladeletters terecht waren gekomen.

Albert Heijn haalde begin juli alle seasoning mix voor guacamole-dip (20 gram) van het eigen merk uit de winkelschappen vanwege een tekstuele fout op de verpakking. Er stond namelijk dat de kruidenmix moet worden aangemaakt met 250 milliliter water. Dit moest echter 50 milliliter zijn.

In juli schreef het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een brief aan minister Ab Klink omdat de retailers zich zorgen over de strengere normen voor Salmonella in kippenvlees. Vanaf 2011 mag er geen Salmonella meer in kip zitten. Supers verwachten daardoor meer recalls en een deuk in het imago van kip en waardoor de consumptie zal dalen.

laysbologneseLay's haalde in augustus Bolognese chips terug omdat er harde stukjes in konden zitten.

C1000 deed een maand later hetzelfde met stroopwafels vanwege een geur- en smaakafwijking.

Medio oktober haalde Bloem Natuurprodukten Winschoten BV  calciumpillen onder de naam PhytoCal Balans terug omdat er een te hoge concentratie vitamine D in zat.

Spar haalde eind oktober een partij Gelderse rookworsten terug omdat de vacuüm binnenverpakking lek kon zijn. 'Er is iets misgegaan bij de verpakkingsmachine van de leverancier', zei Spar-directeur Sjaak Kranendonk.

cruesli-appel-rozijnPepsico haalde in december een batch Quaker Cruesli Appel en Rozijn uit de handel. Consumenten hadden in enkele verpakkingen stukjes ijzerdraad aangetroffen.

Altijd op de hoogte blijven?