Recalls - jaaroverzicht 2014

31 december 2015

De incidenten met onveilige voedingsmiddelen in 2014 hadden net als een jaar eerder vooral betrekking op vleesproducten en opnieuw speelde paardenvlees een rol. Ook de affaire van met Salmonella verontreinigde gerookte zalm van Foppen uit 2012 kreeg in 2014 een staartje, toen bleek dat er bij inspectie van het bedrijf tekortkomingen waren geconstateerd. De recalls in 2014 die in de openbaarheid kwamen, hadden vooral betrekking op de etikettering van de houdbaarheid en van allergenen en op bacteriologische verontreiniging.

EVMI achtergrond & analyse – Jaaroverzicht 2014

EVMI achtergrond & analyse - Recalls

Foppen

Eind september bleek uit het antwoord van minister Schippers op Kamervragen dat zalmverwerker Foppen opnieuw onder verscherpt toezicht staat. In 2012 was er bij Foppen in Griekenland een grote voedselveiligheidsaffaire met verwerkte gerookte zalm die besmet was met Salmonella Thompson. Circa 1150 mensen werden ziek en van 4 personen staat officieel vast dat ze door de Salmonella-besmetting zijn overleden.

In september 2014 maakte de NVWA een boeterapport op voor onder andere schimmelachtige aanslag in kitranden boven productiebanden. Daarnaast werd vastgesteld dat condensvorming boven een inpakband van garnalen onvoldoende werd tegengegaan. In april  2014 was al geconstateerd dat vis werd verpakt in folie waarop het erkenningsnummer van de andere productielocatie van Foppen stond geprint. In 2013 had de NVWA al een schriftelijke waarschuwing gegeven voor niet-schone bedrijfsruimten en het niet goed reinigen van apparatuur.

Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek bovendien dat in 2010, 2011 en 2012 hygiëneregels waren overtreden. In 2010 was op zalm Listeria aangetroffen, maar dat was niet aan de NVWA gemeld en mogelijk besmette producten waren niet teruggehaald.

Terughaalacties

teruggehaalde-producten Merken die te maken kregen met recalls: Fiorucci Salame Milano, de knoflookvariant van Ocean Sea Forellen Filets en Portugiesischer Roséwein lieblich van de Duitse wijnproducent Peter Mertes (inmiddels met een ander etiket).

Van de terughaalacties, komt slechts een klein deel in de openbaarheid. Ook hier zaten vlees- en visproducten bij. De Deense Producent Vejle Seafood A/S haalde in februari Ocean Sea Forellen Filets knoflook terug, die in de schappen van de Lidl lagen, omdat de verpakkingen voorzien waren van een verkeerde houdbaarheidsdatum. Medio februari deed producent Fiorucci een recall van de Salame Milano omdat de vleeswaren E. coli konden bevatten. Het product werd in Nederland alleen bij Albert Heijn verkocht. Half oktober liet de NVWA een partij rundvlees die vanuit Polen was geleverd aan een Nederlandse uitsnijderij, uit voorzorg van de markt halen. Mogelijk bevatte het vlees de bacterie die miltvuur veroorzaakt. Het mogelijk besmette vlees was geleverd aan 19 bedrijven in Nederland.

Deen Supermarkten deed eind januari als afnemer van vlees van Van Hattem een recall van 3 rundvleesproducten in verband met de mogelijke aanwezigheid van paardenvlees. Tegelijkertijd haalde de retailer ook bakjes Deen knoflooksaus terug, vanwege mogelijke ongewenste bacteriegroei. Door een fout in het productieproces was de knoflooksaus mogelijk verontreinigd door niet-verhitte grondstoffen.gerookte-zalm-AH-300x225

Minister Schippers van Volksgezondheid maakte in november bekend dat de NVWA kweekvis extra gaat controleren op bacteriën. Aanleiding waren steekproeven van Wakker Dier van in Zuidoost-Azië gekweekte garnalen en vis. In de helft van de geteste garnalen, tilapia en pangasius bleken bacteriën te zitten die resistent zijn tegen antibiotica. Eveneens in november haalde AH de Albert Heijn Basic gerookte zalmfilet uit voorzorg terug, vanwege Listeria.

Er moesten in 2014 meer producten worden teruggehaald wegens micro-organismen. De Duitse wijnproducent Peter Mertes riep Portugiesischer Roséwein lieblich 2012 van 1 liter terug, die in Nederland werden verkocht bij Lidl-filialen. Door nagisting kon er een te hoge druk op de fles ontstaan, waardoor de fles zou kunnen barsten.  Op 1 juli bleek dat de recall van Reblochon de Savoie, Franse rauwmelkse kaas,  vanwege Salmonella-besmetting was uitgebreid naar Nederland. Medio augustus deed Mars Chocolate Drinks een vrijwillige recall vanwege de mogelijke aanwezigheid van de bacterie Bacillus Subtilis. Het ging om 4 melkdrankjes met de smaken Mars, Snickers, Milky Way en Bounty.

Allergenen

evmi-ikea-pasta-algarBegin juli waarschuwde Lidl consumenten in Nederland in een advertentie voor Belbake Mix voor Cheesecake Stracciatella. De bakmix bevat gluten, terwijl dit niet op de verpakking was vermeld. Ikea, dat begin juli alle donuts uit de Nederlandse vestigingen had gehaald wegens het ontbreken van een deugdelijk THT-datum, haalde 1 oktober alle (volkoren)pasta met elandvorm uit de winkels. De Pastaälgar en Pastaälgar Fullkorn konden namelijk soja bevatten, wat niet op de verpakking vermeld stond. Een week later kreeg ook Plus te maken met een allergenenprobleem. De retailer haalde de Gevulde brie Toscane terug omdat het product cashewnoot bevatte, terwijl dat niet op de verpakking stond.

Pepsico waarschuwde medio november voor Cheetos zoutjes met niet gedeclareerde melk. De zakjes Smith Cheetos Spinners Paprika konden namelijk gevuld zijn met chips met kaassmaak en die bevatten melkeiwit en lactose. Eerder was er al een alert van Poiesz voor de Cheetos Spinners Paprika van het eigen merk om dezelfde reden. Fisherman’s Choice haalde in december Asian Choice Seafood Mix terug. Het product bevatte de allergenen gluten, soja en ei en dat was niet op de verpakking vermeld. Dekamarkt waarschuwde consumenten eveneens in december voor de saus die was meeverpakt bij de beenham honing mosterd. Op het etiket was niet vermeld dat de saus in het apart bijgevoegde sachet de allergenen  soja, ei, selderij en melk kon bevatten.

Van een heel andere orde was de recall in februari van Nutrilon Nenatal 1, een speciale flesvoeding voor premature baby’s nadat ze ontslagen zijn uit het ziekenhuis. Het product is alleen verkrijgbaar via apotheken, ziekenhuizen en facilitair bedrijven. De kwetsbare doelgroep kon mogelijk last krijgen van een te hoog jodiumgehalte. Nutricia raadde ouders aan een arts te raadplegen wanneer hun kind minder dronk, minder actief was, meer sliep dan gebruikelijk of wanneer de ouders bezorgd waren.

De Aziatische supermarktketen Amazing Oriental riep eind maart een partij Nissin Cup Instant Noodles Seafood terug, vanwege een licht afwijkende geur van de verpakking. FrieslandCampina deed in november uit voorzorg een recall van Mona Toetjesfeestlepels. Met de toetjes zelf was niets mis, maar er konden deeltjes van de lepel afbreken.Eind november haalde de Belgische wafelproducent Biscuiterie Thijs in meerdere landen, waaronder Nederland, wafels terug. Het product was blootgesteld aan verfdampen.Eieren van hobbykippen bevatten in het algemeen hogere gehaltes aan dioxines en PCB’s dan eieren die in de winkel worden verkocht. Dat bleek in november uit onderzoek van Rikilt en RIVM.

Separatorvlees

De NVWA stelde in het jaarverslag over 2013 dat producenten van separatorvlees hun productieproces beter moeten beheersen. Bij slechts 5 van de 16 geïnspecteerde bedrijven voldeden de monsters aan de microbiologische eisen. Separatorvlees wordt onder meer gebruikt voor frikandellen en knakworstjes. Omdat die in Nederland bij de productie een hittebehandeling ondergaan, zijn er weinig risico's voor de volksgezondheid.

Tekst: Norbert van der Werff

Altijd op de hoogte blijven?