Artikel

Voeding & gezondheid

De Gezondheidsraad concludeerde in augustus dat biologische producten niet gezonder zijn dan reguliere producten. Een maand later was er opnieuw een klap voor de biologische sector. Er ontstond toen discussie over de CO2-uitstoot van biologische producten versus reguliere producten. Berekenen wat duurzaam is, blijkt echter al even ingewikkeld als vaststellen wat gezond is.

Dertig procent van de consumenten vindtbiologische producten lekkerder dan reguliere, blijkt uit een internetpoll van de ING. 42 Procent is bereid om extra te betalen voor biologische en fairtrade voedingsmiddelen. Een kwart van de consumenten kocht meer biologische producten dan een jaar eerder, aldus een onderzoek van Jumbo Supermarkten. Het aanbod aan biologische producten groeide eveneens.

Omega-3
In augustus publiceerde de Wageningse hoogleraar Daan Kromhout tienjarig onderzoek met verrijkte margarines naar de effecten van omega-3 vetzuren op hart- vaatziekten. Een voedingspatroon verrijkt met omega-3-vetzuren kan herhaling van ernstige gevallen van hart- en vaatziekten bij hartpatiënten niet voorkomen. Vrouwelijke hartpatiënten en hartpatiënten met diabetes hebben wel baat bij omega-3-vetzuren. Op grond van het onderzoek hoeven de voedingsadviezen niet te worden gewijzigd, concludeert Kromhout.

Veel consumenten hebben een voedingspatroon met te veel verzadigd vet. Om het consumenten gemakkelijker te maken hun eetpatroon te verbeteren,introduceerde het Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën de draaischijf Kies gezond vet. Huisartsen en diëtisten kunnen aan de hand van de schijf een gesprek aangaan met patiënten of cliënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bij deze ziekten is een gebalanceerde vetzuursamenstelling van groot belang.

Statines bij fastfood
Britse wetenschappers van het Imperial College in Londen presenteerden een andere oplossing voor het omgaan met een ongezond eetpatroon. Ze willen dat fastfoodrestaurants het cholesterolverlagende medicijn statine gaan verstrekken. Daarmee kan het risico op hart- en vaatziekten worden geneutraliseerd.

Cardioloog Darrel Francis noemde het ironisch is dat mensen bij fastfood-restaurants zoveel mogelijk ongezonde sausjes kunnen nemen als ze willen, terwijl statines, die goed zijn voor het hart, door een dokter voorgeschreven moeten worden.

XXL-porties
Hoewel een keertje fastfood eten in combinatie met verder goed voedingspatroon geen kwaad kan, blijken sommige
restaurants het wel erg gortig te maken. Wie in een Duits wegrestaurant net voor de Nederlandse grens een schnitzels van 500 gram bestelt, wordt niet gezien als iemand met een grote eetlust. Voor de grote honger is er namelijk de schnitzel van een kilo. Er zijn in Duitsland meer XXL-restaurants.

29 Procent van de stemmers op de evmi-poll oordeelde dat er een verbod op zulke grote porties moet komen omdat ze slecht voor de gezondheid zijn. Twintig procent is voor een verbod uit solidariteit met de grote delen van de wereldbevolking die te weinig te eten hebben. 51 Procent van de stemmers stelde echter dat de overheid zich niet met dergelijke zaken moet bemoeien. Handen af van de megaportie.

Verbod op energiedrank
In september legden we de lezers van evmi.nl de vraag voor of de verkoop van energiedrank aan jongeren verboden moet worden, vanwege het hoge cafeïnegehalte. Aanleiding was de lobby van Denemarken bij de EU voor een waarschuwing op energy drinks. De Belgische consumentenorganisatie Oivo pleitte ook al voor een verbod op de verkoop aan jongeren. Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung maakte bekend voor een verbod op energyshots te zijn.

22 Procent van de stemmers was tegen zo’n verbod, maar voor waarschuwingen op de blikjes. 16 Procent meende dat een verbod op de verkoop aan de verkoop aan minderjarigen geen overheidstaak is en 9 procent stelde dat met mate drinken geen kwaad kan. De meerderheid van 55 Procent was echter wél voorstander van een verbod op de verkoop van energy drinks aan minderjarigen.

Azo-kleurstoffen
EFSA heeft gekeken in hoeverre in de EU schadelijks kleurstoffen worden gebruikt. Als eerste zijn de azo-kleurstoffen door EFSA onder de loep genomen. Van een deel is de aanvaardbare dagelijkse dosis (ADI) verlaagd: van de tot de Southampton Six behorende Chinolinegeel (E104),  Zonnegeel FCF (E110) en Ponceau 4R (E124) en daarnaast van Bruin Ht (E155) en Amarant (E123).

Op 20 juli werd in alle landen van de EU een waarschuwing op producten met één of meer azo-kleurstoffen verplicht. Het ging om de kleurstoffen die ook wel bekend staan onder de naam Southampton Six. Op de verpakking van de producten moesten de naam of het E-nummer van de kleurstof komen
te staan met de waarschuwing: “… kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.”

Uit een ministeekproef van evmi bleek dat fabrikanten er de voorkeur aan gaven de kleurstoffen uit de producten te halen, boven het plaatsen van een waarschuwing.