Akkoord duurzamer varkensvlees in super

23 mei 2013

LEIDSCHENDAM - De varkensvleessector en de supermarkten hebben een akkoord bereikt over duurzaam varkensvlees. Varkens krijgen meer ruimte en antibioticagebruik wordt teruggedrongen.

Door de maatregelen komt al het verse varkensvlees in de supermarkt binnen twee jaar op het niveau van het Beter Leven kenmerk met één ster. De maatregelen zijn een uitvloeisel van het Verbond van Den Bosch uit september 2011. Bij de overeenkomst zijn supermarktkoepel CBL en de Nederlandse varkensvleessector, vertegenwoordigd door LTO en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) betrokken.

De maatregelen die worden genomen om het verse varkensvlees in de Nederlandse supermarkten te verduurzamen gaan over mens, dier en milieu. "Er is nadrukkelijk gezocht naar een balans tussen deze verschillende duurzaamheidsaspecten, zonder de kostenfactor uit het oog te verliezen. De nieuwe eisen worden dusdanig ingericht dat een rendabele productiewijze in de varkensvleessector mogelijk blijft", aldus de betrokken partijen.

Meer ruimte

De belangrijke stappen in dierenwelzijn zijn dat uiterlijk in 2015 de varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Vleesvarkens krijgen 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent. Hierdoor wordt verveling voorkomen en ontstaat er minder onrust in de stal. Het vervoer van varkens mag maximaal 6 uur duren  en de biggen mogen langer bij hun moeder drinken (gemiddeld 28 dagen).

Verantwoorde soja

Op het gebied van gezondheid wordt sterk ingezet op verdere beperking van het antibioticagebruik. Dit dient per 2015 verlaagd te zijn met 70 procent ten opzichte van 2009. Op milieugebied is onder andere afgesproken dat voor het voer van de varkens uiterlijk in 2015 100 procent verantwoorde soja wordt gebruikt, volgens de specificaties van de Round Table on Responsible Soy.

"Wij zijn als Nederlandse varkensvleessector een van de koplopers in Europa als het gaat om de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten", vertelt Richard van de Kruijk, algemeen secretaris van de COV. "Met dit nieuwe pakket aan maatregelen, dat wij samen met onze partners in de keten hebben ontwikkeld, zetten we een belangrijke volgende stap in het vergroten van het onderscheidend vermogen van duurzaam geproduceerd Nederlands varkensvlees."

"Doordat wij nu na afspraken over de verduurzaming van kip ook met de varkensvleessector goede afspraken hebben gemaakt, komt een duurzaam stukje vlees voor iedere consument binnen handbereik. We zorgen er dankzij goede samenwerking voor dat de dieren een beter leven krijgen. Het is uniek in de wereld dat er in Nederland dankzij die goede samenwerking zulke duurzame stappen kunnen worden gezet", vult Marc Jansen, directeur van het CBL aan.

Eerder dit jaar maakten de pluimveesector en het CBL ook afspraken over de verduurzaming van kip.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?