'Ambachtelijk, vers en natuurlijk zijn loze termen'

27 augustus 2014

Foodproducenten zetten consumenten op het verkeerde been met termen als ‘ambachtelijk’, ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘zonder conserveermiddelen’. “Het klinkt gezond maar het zijn meestal loze termen.”

Dat zegt het Voedingscentrum op De waarheid op tafel. Op deze website voor consumenten wordt aan de hand van stellingen van consumenten ingegaan op misvattingen, bijvoorbeeld over het etiket.

Omschrijvingen als ‘ambachtelijk’, ‘vers’, ‘natuurlijk’ en ‘zonder conserveermiddelen’ mogen vrij worden gebruikt, mits ze niet misleidend zijn, stelt het Voedingscentrum. “Maar wat de termen precies betekenen, is niet altijd duidelijk.”

Niet per se gezonder

Zo betekent ‘zonder conserveermiddelen’ níet dat deze producten per se gezonder zijn. Vaak staat het op producten die helemaal geen conserveermiddelen hoeven te hebben.

En aan de andere kant: fabrikanten die producten mét conserveermiddelen op de markt brengen, doen dit juist om de houdbaarheid te garanderen. Dit komt de voedselveiligheid juist weer ten goede, aldus de organisatie.

Misvattingen

Andere misvatting onder consumenten betreft ‘ambachtelijk’. ‘Ambachtelijk gemaakt brood’ kan heel goed geproduceerd zijn in een fabriek, stelt de website.

‘Vers’ zegt niets over hoe lang geleden het geproduceerd is of hoe lang het al in het schap ligt. En als er ‘natuurlijk’ op het etiket staat, wil dat niet zeggen dat er geen E-nummers in zitten, aldus het Voedingscentrum.

Nieuwe thema's

De waarheid op tafel geeft antwoord op prangende vragen over voedsel. Behalve het etiket zijn nu ook stellingen over 2 andere nieuwe thema’s toegevoegd: vetten en drinken.

Eerdere onderwerpen zijn brood, gewicht, gezond eten, groente en fruit, vlees en zuivel. Consumenten kunnen ook eigen vragen indienen.

Lees ook:

1 op 3 Engelse etiketten op food onjuist (10 februari 2014)

‘Fabrikant misleidt bij producten met stevia’ (13 december 2013)

Voedingscentrum start Hoezo50kilo? (5 juni 2013)

Altijd op de hoogte blijven?