Ardenner worst TerBeke mag geen ‘d’Ardenne’ heten

10 oktober 2012

BRUSSEL - De Ardenner worst die TerBeke-Pluma in het Vlaamse Wommelgem produceert, mag de benaming ‘Saucisson d’Ardenne’ niet meer dragen. Dat heeft de Belgische Raad van State beslist.

Wallonië erkende in oktober 2010 de ‘Saucisson d’Ardenne’ als beschermde geografische aanduiding (BGA, in het Engels PGI). TerBeke en het eveneens Vlaamse Guina vochten die beslissing aan.

Beide bedrijven vinden de saucisson een generieke benaming geworden en hadden daarom een beroep tegen de erkenning door Wallonië aangespannen.

Reputatie

De Raad van State ging hier niet in mee, en heeft het verzoek van TerBeke volledig verworpen, meldt DeMorgen. De Raad van State verwijst hierbij onder meer naar de reputatie die de Ardennen genieten inzake gezouten vleeswaren, de Ardenner oorsprong en het aantal in de Ardennen gevestigde slagers.

De uitspraak betekent een overwinning voor het Waalse gewest. Over het beroep van Guina moet de Raad van State zich nog uitspreken. Als ook dat beroep wordt verworpen, zal het dossier aan de Europese Commissie worden overgedragen.

De EC kan de ‘Saucisson d'Ardenne’ dan voor de hele EU toekennen als beschermde geografische aanduiding, waardoor het product alleen nog in de Ardennen door lokale slagers met vlees uit de streek kan worden geproduceerd.

TerBeke heeft overigens ook in Marche-en-Famenne (in de Ardennen) een productielocatie, al is dit voor kant-en-klaarmaaltijden. Daar zou het bedrijf de streeksalami dus nog wél kunnen produceren.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?