WAGENINGEN - Voedselverspilling kan effectief worden teruggedrongen door een chip te plaatsen die gedurende transport en opslag de omstandigheden meet waaraan versproducten als groenten, fruit of vlees blootstaan.
Daaraan werkt het Pasteur-project, waarin onder meer Wageningen UR Food & Biobased Research, TNO, DSM, NVC en NXP Semiconductors participeren. Dat meldt Biojournaal.
De rfid-chip die op een pallet geplaatst wordt, meet binnen versketens continu zaken als temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, pH-waarde en het zuurstof- en ethyleengehalte.
Rijping bijsturen
Zo kan de chip gedurende het traject van producent naar consument niet alleen de kwaliteit van de verse producten in de gaten houden (zodat de houdbaarheid beter kan worden voorspeld) maar ook de rijping tijdens het transport beter regelen en zo nodig bijsturen.
Op deze manier kan bijvoorbeeld al tijdens het transport worden bepaald voor welke markt (speciaalzaak of juist prijsvechters) de producten het best geschikt zijn.
Onder coördinatie van chipmaker NXP zijn hiervoor de eerste prototypes gemaakt.
Wageningen UR monitort de kwaliteit van voedingsmiddelen ook in andere projecten, zoals in project Fusions, om voedselverspilling in Europa te verminderen.
Lees ook:
- Consument tegen verspilling voedsel in horeca (4 januari 2013)
- Borging voedselveiligheid ‘onnodig streng’ (19 december 2012)
- PerfoTec wint Groene Tulp Award (15 november 2012)
- Verkleurende vleessticker studenten RUG wint WK (7 november 2012)
- Fusions wil 50 procent minder verspilling (29 februari 2012)
- Veel bederf door fouten koeltransport (29 april 2011)