Consumenten verspillen 800.000 ton voedsel per jaar

22 januari 2013

UTRECHT - Nederlandse consumenten verspillen jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel. Ze gooien 13,5 procent van het voedsel wat ze kopen weer weg. Daarmee verspillen ze meer dan retailers en foodfabrikanten.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers dat door bureau GfK is uitgevoerd voor Milieu Centraal.

Maaltijdresten vormen een kwart van alle verspilling. Ook gaan veel voedingsmiddelen ongeopend in de prullenbak omdat de THT-datum verstreken is.

Rijst, pasta, aardappelen

Het gaat bij het weggooien vooral om rijst (38 procent van de gekochte hoeveelheid, oftewel 2 van elke 5 pakken rijst), pasta (23 procent), aardappelen (23 procent) en brood (21 procent). Bij zuivel, groenten en fruit wordt 14 procent van de gekochte hoeveelheid weggegooid.

De verspilling van met name rijst en pasta is relatief groot omdat hierbij lastig vooraf is in te schatten hoeveel ervan nodig is, stelt Milieu Centraal. Dit omdat deze voedingsmiddelen tijdens het koken in volume toenemen omdat ze relatief veel water opnemen.

Jongere verspilt meer

Verder blijken jongeren meer voedsel weg te gooien dan ouderen. Ouderen gaan bewuster met het voedsel om, hebben relatief minder vaak restjes over en bewaren het relatief vaker om het later alsnog op te eten.

Iedere Nederlander gooit jaarlijks 47,6 kilo aan goed voedsel weg. Dit vertegenwoordigt een waarde van 155 euro.

435.000 broden

Onder de 800 miljoen kilo voedsel die alle Nederlanders jaarlijks samen verspillen, zitten 435.000 broden en 60.000 kilo rijst.

De 800 miljoen kilo komt neer op 100.000 vuilniswagens vol voedsel en 2,6 miljard euro aan eetbaar voedsel. Dit is puur de verspilling bij consumenten thuis, dus niet wat verloren gaat tijdens transport, opslag, en bij de voedselproducenten en in winkels.

Logistieke keten verbeterd

Retailers en voedingsmiddelenfabrikanten hebben de verspilling al aardig teruggedrongen. Werd 10 jaar geleden nog 3 à 4 procent van de versproducten bij de retail weggegooid, inmiddels is dat teruggebracht tot 1 à 2 procent. Dit door de producten, verpakkingen en de logistieke keten te verbeteren.

Het weggooien van 1 kilo voedsel komt neer op 1,5 liter benzine aan energie dat verspild wordt. Het gaat dan om het produceren, verpakken, koelen en vervoeren van de voedingsmiddelen. Ook zijn onnodig landbouwgrond, kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Campagne en weggooitest

Om voedselverspilling tegen te gaan is de campagne 'Eten is om op te eten' opgestart. De campagne is ontwikkeld door Milieu Centraal en het Voedingscentrum.

De campagne wijst consumenten er nu op dat ze jaarlijks 155 euro weggooien. Zonde toch?, aldus de organisatie.

"Hoe spaarzaam gaat u met voedsel om?", vraagt Milieu Centraal aan bezoekers op de site. Consumenten kunnen daar achter komen door een weggooitest te doen. 

De campagne geeft tevens praktische tips om verspilling tegen te gaan. Ook zijn er recepten voor restjes.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?