De Ruijter over op UTZ-cacao

10 september 2010

ZEIST – Koninklijke De Ruijter gaat over op UTZ gecertificeerde cacao voor de chocoladehagel en -vlokken. Daarmee is het naar eigen zeggen de eerste grote fabrikant van broodbeleg die volledig overstapt.

Met het UTZ certified keurmerk wil de Heinz-dochter boeren in Ivoorkust een betere toekomst bieden. Tegelijk staat het bedrijf er voor in, de kwaliteit van de cacao te waarborgen.

Ivoorkust, ’s werelds grootste cacaoproducent, kampt met uitgeputte landbouwgrond, verouderde cacaobomen en hoge ziektedruk. Om de kwaliteit en duurzaamheid van de cacao te verbeteren, werkt De Ruijter samen met Solidaridad.

Scholing boeren
Boeren in Ivoorkust krijgen scholing en schakelen over op duurzame teeltmethoden. Dat levert betere cacao op voor hagelslag én hogere inkomsten voor de cacaoboeren daar.

Ook investeert De Ruijter er direct in twee coöperaties, zodat de productie van duurzame cacao fors zal toenemen.

Het chocoladeassortiment van De Ruijter bestaat nu nog voor een klein deel uit duurzame cacao, omdat het aanbod op de wereldmarkt nog beperkt is. Dat zal de komende jaren snel verbeteren, stelt het bedrijf.

Ook andere bedrijven
Verkade verwerkt sinds 2008 fairtrade-cacao in zijn repen en chocoladeletters. FrieslandCampina (Chocomel), Mars en Nestlé gaven ook al aan op duurzaam over te stappen.

De ‘oudste broodversierder van Nederland’ belooft dat zijn chocolade broodbeleg vóór 2015 voor de volle 100 procent uit duurzame cacao bestaat.

Lees ook:
UTZ koffie groeit fors (28 juli 2010)

Chocomel in zee met UTZ (18 juni 2010)

Fairtrade broodbeleg in portieverpakking (4 mei 2010)

Muisjes-producent De Ruijter 150 jaar (8 maart 2010)

Mars neemt Utz in de arm (22 juli 2009)

Verkade over op 'eerlijke' chocolade (10 juli 2008) 

Mars en Nestlé kiezen voor verantwoorde cacao (7 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over duurzaamheid

Altijd op de hoogte blijven?