FDA onderzoekt begrip 'natuurlijk'

11 januari 2016

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) doet verkennend onderzoek naar het begrip 'natuurlijk'. Dat moet leiden tot helderheid wanneer de term gebruikt mag worden op de verpakking van voedingsmiddelen en wanneer niet.

Aanleiding tot het onderzoek zijn drie petities van groepen burgers aan de FDA om 'natuurlijk' te definiëren én een petitie om gebruik van de term op voedingsmiddelen te verbieden. Bovendien hebben enkele gerechtshoven bij de FDA navraag gedaan over de vraag of voedingsmiddelen met genetisch gemodificeerde ingrediënten of producten met high fructose corn syrup (hfcs), als natuurlijke producten mogen worden geëtiketteerd. In civiele procedures konden ze daarover geen oordeel vellen.

Toevoegingen

Nu hanteert de FDA als definitie voor 'natuurlijk' dat er geen kunstmatige of synthetische toevoegingen in een voedingsmiddel zitten die je er normaal gesproken niet in zou verwachten. Ook geen kleurstoffen, ongeacht de bron. In die definitie wordt geen rekening gehouden met gebruik van pesticiden, hittebehandelingen of bestraling, stelt de FDA. Ook wordt niet gekeken naar voedingswaarde of andere gezondheidsvoordelen.

Consultatie

De FDA heeft op haar beurt de hulp van burgers, industrie en andere belanghebbenden ingeroepen. Dat gebeurde al eerder maar vanwege de complexiteit is de consultatieperiode verlengt tot 10 februari 2016. Dat er een heldere definitie komt, staat nog niet vast. Eén van de vragen waar de FDA een antwoord op wil, is namelijk óf er zo'n definitie moet komen. Ook wil de FDA weten hoe dat begrip dan gedefinieerd moet worden en hoe vastgesteld moet worden of 'natuurlijk' terecht of ten onrechte op de verpakking van een product staat.

Lees ook:

‘Ambachtelijk, vers en natuurlijk zijn loze termen' (27 augustus 2014)

Altijd op de hoogte blijven?