FNLI tevreden over herziening etiket

6 juli 2011

RIJSWIJK - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie is tevreden over de herziene etiketteringswetgeving. Toch zijn er ook puntjes die de FNLI liever anders gezien had.

Blij is de organisatie in ieder geval dat voorgestelde maatregelen als de verplichting van herkomstetikettering en vermelding van informatie in braille, niet zijn aangenomen.

Land van herkomst
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de herziening van de etiketteringswetgeving. Het vermelden van het land van herkomst wordt alleen verplicht voor onverwerkt vlees (varken, schaap, geit en rund en pluimvee.

Een impact-assessment moet nu binnen 2 jaar uitgevoerd worden door de Europese Commissie om te kijken of een uitgebreidere verplichte herkomstetikettering mogelijk is.

De FNLI ziet de uitkomsten van dit impact-assessment met vertrouwen tegemoet. Deze zal volgens de federatie namelijk uitwijzen dat verplichte herkomstetikettering praktisch onuitvoerbaar is (zonder kostenverhoging) voor allerlei productcategorieën.

De organisatie is ook positief over het feit dat de hoeveelheid transvet niet verplicht geëtiketteerd moet worden. Wel is de FNLI verbaasd dat de Dagelijkse Voedingsrichtlijn niet langer per portie, maar per 100 gram of 100 ml vermeld mag worden. "Deze vorm van presentatie zorgt voor verwarring bij consumenten."

Teleurgesteld
Verder is de FNLI teleurgesteld dat niet gekeken is naar de mogelijkheid om informatie op andere manieren dan het etiket met de consument te delen. "De grenzen van het etiket zijn bereikt, maar de vraag naar meer informatie over het product niet."

Om de leesbaarheid van etiketten te verbeteren heeft het EP ingestemd met het voorstel tot een minimale lettergrootte van 1,2 mm. De huidige lettergrootte is vaak 0,8 tot 0,9mm. De FNLI vindt dat andere aspecten (zoals contrast, kleurkeuze en soort verpakkingsmateriaal) minstens zo’n groot effect hebben op de leesbaarheid.

Het effect van de minimale lettergrootte is dat veel etiketten of productverpakking groter moeten worden om alle verplichte informatie op af te kunnen drukken, met als gevolg meer verpakkingsafval.

De nieuwe voorschriften gaan gelden vanaf 3 jaar na publicatie. Deze wordt verwacht voor 1 januari 2012. "Dit geeft bedrijven ongeveer 3 jaar om alle etiketten te herzien. Deze tijd is hard nodig om alle aanpassingen door te voeren."

Lees ook:
Europa akkoord met etikettering (6 juli 2011)

'Toch land herkomst zuivel op etiket' (19 april 2011)

FNLI: 'Weinig voortgang etikettering EU' (16 juni 2010)

'Fabrikant gist maar naar portiegrootte' (14 april 2011)

CBL over etiket: 'Bureaucratisch Brussel' (18 maart 2010)

FNLI: Voorstel etikettering 'verwarrend' (18 maart 2010)

Extra verplichte info op verpakking (17 maart 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over etikettering

 

Altijd op de hoogte blijven?