Gebruik ook het 'ugly food'

4 januari 2012

VENLO - Studio Baan wil voedselverspilling tegengaan door vreemd gevormde groenten, die nu vaak weggegooid worden, toch te gebruiken. Sandra Baan is www.uglyfood.nl gestart.

Baan stelt dat ons beeld van perfecte appels en peren niet meer van deze tijd is.

Tweede kans
Zij vindt dat op zich goede groenten als kromme komkommers of peentjes met uitstulpingen, die nu nog vaak per tonnen tegelijk worden doorgedraaid, een tweede kans verdienen.

“Waarom moet alles er perfect uitzien als het evengoed hetzelfde smaakt”, stelt ze.

Goedkoper

Behalve dat het gebruik van 'lelijke groenten' verspilling tegengaat, zorgt het ook voor goedkopere alternatieven,  bijvoorbeeld voor voedselverwerkers voor wie smaak en voedingswaarde belangrijker zijn dan uiterlijk.

Studio Baan uit Venlo is een onderzoeksbureau naar consumentengedrag, onder andere op het gebied van landbouw en voeding.

Telers en afnemers
Via Ugly Food is Baan nu op zoek naar kwekers, telers en afnemers in Nederland die het project willen steunen.

Baan heeft al gesprekken met verschillende telers en een veiling gevoerd.

Restaurants in Venlo en net over de grens in het Duitse Krefeld zouden graag mee willen doen. Cateraar Compass heeft eveneens belangstelling en verder heeft Baan contacten met een ziekenhuis in Venlo.

Lees ook:
Allochtoon vindt NL-groente 'te mooi' (21 april 2010)

Geen 'krom'kommers in het schap (31 juli 2009)

Gekke groenten weer in schap (29 juni 2009)

Kromme komkommers mogen weer (13 november 2008)

Eerherstel kromme komkommer (7 november 2008)

Altijd op de hoogte blijven?