De Hollandse Nieuwe is door de Europese Commissie erkend als een gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS).
Dat bericht Vismagazine. Eerder kregen producten als basterdsuiker en boerenkaas al dat predicaat.
Matjes
Haring met de naam Hollandse Nieuwe moet voldoen aan een aantal eisen. De traditionele Nederlandse manier waarop de jonge haringen worden gekaakt, gerijpt en gezouten is nu erkend door Brussel. Ook de Hollandse maatjesharing, evenals de Duitse benaming Holländischer Matjes, geniet nu Europese bescherming.
Traditionele bereiding
De Europese lijst van traditionele specialiteiten telt ruim 1290 producten, waaronder mozzarella en diverse Belgische biersoorten. Producten die op de lijst staan zijn op traditionele wijze gemaakt of samengesteld.
Lees ook:
- Basterdsuiker krijgt Europese bescherming (8 november 2013)
- Hollandse Goudse voortaan echt ‘uit Holland'(3 september 2013)
- Kazen Gouda en Edam beschermd (11 oktober 2010)