Kansen voor boerderijmelk uit regio

1 april 2015

Er liggen goede kansen voor boerderijmelk uit de regio. Wel moet onderzocht worden of ‘aan-bedrijf-bereiding’ bij boeren de goedkeuring van Nederlandse keuringsinstanties kan wegdragen.

Dat meldt Plattelandspost naar aanleiding van de workshop ‘Melk van eigen koeien’ in Woudrichem.

Consumenten vragen om pure melk, vanwege de smaak en het gezondheidsaspect, vertelde ondernemer Clara van Ravenhorst. Volgens haar verdwijnen belangrijke bouwstenen en enzymen uit de melk na fabrieksmatige conserveringstechnieken.

Wettelijke eisen

Boeren willen graag aan de klantvraag voldoen, maar lopen daarbij tegen wettelijke en hygiënische eisen aan, stelt ze. Van Ravenhorst zoekt oplossingen om de pure (nog rauwe) melk van de koeien op haar bedrijf op kleine schaal te behandelen, zodat deze microbiologisch veilig wordt.

Er zijn mogelijkheden om op kleine schaal pure melk te pasteuriseren. Aanwezige boeren opperden het idee van een mobiele, kleinschalige conserveringsunit die boeren gezamenlijk kunnen exploiteren.

'Lekkerder smaak'

De smaak van boerenmelk werd tijdens de workshop bij blinde smaaktesten als lekkerder ervaren dan supermarktmelk. Wel verschilde de smaak van de verschillende boerderijen. Dat maakt dat boeren de smaak zelf kunnen beïnvloeden, maar ook kunnen werken aan een eigen onderscheidend kwaliteitsproduct.

Gebiedscoöperatie O-gen gaat met leden en partners (waaronder FoodValleyNL en aangesloten kennisinstellingen) verder onderzoek verrichten naar de mogelijkheden.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?