Milieu Centraal lanceert nieuwe keurmerkenwijzer

31 maart 2014

UTRECHT - Milieu Centraal lanceert een nieuwe online keurmerkenwijzer. Hierin staat informatie over ruim 170 duurzaamheidskeurmerken en -logo's. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er ruim 90 duurzaamheidskeurmerken en -logo's in Nederland bijgekomen, blijkt uit een inventarisatie van de voorlichtingsorganisatie.

"Geen wonder dat er veel verwarring bestaat over wat zo'n bloemetje, blaadje of aardbol op een product nu betekent", zegt directeur Vera Dalm.

Keurmerken

Op de keurmerkenwijzer staan alle duurzaamheidskeurmerken op een rij en zijn ze onderling te vergelijken op milieuvriendelijkheid, dierenwelzijn, eerlijke handel en de betrouwbaarheid van de controle. "Het zou helpen als producenten zo veel mogelijk gebruik maken van reeds bestaande, bekende en betrouwbare duurzaamheidskeurmerken", zegt Dalm.

Dolfijnvriendelijk

Milieu Centraal noemt sommige logo's  misleidend. "Op blikjes tonijn staan vaak plaatjes van een dolfijn met de tekst 'dolfijnvriendelijk gevangen'. De consument denkt wellicht dat hij een duurzame keuze maakt door zo'n blikje te verkiezen boven een blikje zonder logo. Er zijn zeker tien variaties op dit logo, waarvan er maar bij één sprake is van betrouwbare controle." Volgens Milieu Centraal speelt de bijvangst van dolfijnen alleen bij de vangst van de geelvintonijn in het oostelijk deel van de Stille Oceaan. Voor tonijn die elders is gevangen, en voor skipjacktonijn, is er geen probleem met dolfijnen en heeft het logo dus geen betekenis.

"Ook belangrijk: het logo stelt geen eisen aan overbevissing van tonijn, noch aan bijvangsten van ander zeeleven. Het is daarom beter om af te gaan op het betrouwbare MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis."

Ik kies bewust-logo

De betekenis van het Ik kies bewust-logo is volgens Milieu centraal onvoldoende duidelijk. "Mensen denken dat het iets zegt over duurzaamheid of milieu, terwijl het gaat over gezondheid."

Een ander logo dat verwarring oplevert, is 'Der Grüne Punkt'. Mensen kunnen denken dat het product bestaat uit gerecycled materiaal, maar het vertelt alleen dat bedrijven voor de afvalscheiding en -verwerking hebben betaald.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?