NVWA wil waarschuwing op jodiumrijke voeding

10 februari 2012

DEN HAAG - Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA adviseert een waarschuwing op levensmiddelen met een hoog jodiumgehalte.

Het gaat dan om bijvoorbeeld zeewierbladen die worden gebruikt bij sushi en supplementen als zeewierpreparaten en kelptabletten.

Een hoge jodiuminname is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen, kinderen of mensen met een schildklieraandoening. Een waarschuwing op jodiumrijke levensmiddelen en supplementen kan deze risicogroepen beter beschermen. Sommige fabrikanten plaatsen vrijwillig een waarschuwing. Er is geen Europese wetgeving over de maximale gehaltes van jodium in jodiumrijke producten of supplementen.

Gezonde mensen krijgen bij een normaal eetpatroon voldoende jodium binnen. Jodium zit onder andere in zeevis en een beetje in melk en eieren. Jodium wordt toegevoegd aan keukenzout, dieetzout met een laag natriumgehalte, bakkerszout voor het bakken van brood, sommige ontbijtgranen, broodvervangers en vleeswaren. Op het etiket staat of jodium is toegevoegd.

Lees ook:
Nederlander eet nog steeds te zout (22 december 2012)

Jodium in meer producten toegestaan (10 juli 2008) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over jodium

Altijd op de hoogte blijven?