Regels voor etiket op sap wijzigen

15 december 2011

STRAATSBURG - De etikettering van vruchtensappen en nectars moet duidelijker. Dat heeft het Europees Parlement besloten.

Nu kan een vruchtensap met 90 procent appelsap en 10 procent aardbeiensap nog 'aardbeiensap' heten, terwijl dat in de toekomst 'appel- en aardbeiensap' wordt. Bij een mix van 3 of meer verschillende vruchten wordt dat 'gemengd sap'.

Nectars, gemaakt van vruchtenmoes met toegevoegd water, kunnen suiker en zoetstoffen bevatten. Ook op nectars die kunstmatige zoetstoffen bevatten, mag niet komen te staan dat geen suiker is toegevoegd.

Verwarrend
Europarlementariër Esther de Lange meent dat de nieuwe regels die door het Europarlement zijn goedgekeurd alleen maar verwarrend zijn. "Er mag al lang helemaal geen suiker meer worden toegevoegd aan vruchtensappen. Deze nieuwe regels laten echter toe dat producenten op een pak vruchtensap mogen zetten dat het geen extra suiker bevat. Daarnaast mag bij nectar, waarvan mensen toch eerder denken aan een natuurlijk product zonder kunstmatige stoffen, wel suiker worden toegevoegd. En dit hoeft volgens de uitkomst van vandaag alleen maar heel klein op de ingrediëntenlijst gezet te worden. Dit creëert een hoop onduidelijkheid voor de consument."

De regels zijn overeengekomen tussen Europarlement en Raad en moeten nu alleen nog formeel door de Raad worden goedgekeurd om de wijzigingen officieel door te voeren.

Producten die voor de officiële inwerkingtreding van de regels op de markt worden gebracht of zijn geëtiketteerd, kunnen nog tot 3 jaar later worden verkocht. Lidstaten hebben 18 maanden de tijd om de wijzigingen op te nemen in hun nationale wetgeving.

Lees ook:
Herkomstetikettering uitgebreid (30 september 2011)

Voedingswaardedeclaratie pas eind 2016 verplicht (30 september 2011)

Europa akkoord met etikettering (6 juli 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over etikettering

Altijd op de hoogte blijven?