Sapfabriek laat leerlingen ervaring opdoen

15 februari 2007

EDE - In september start in Ede een fabriek waar sappen geproduceerd worden, onder de hoede van vmbo-, mbo- en hbo-leerlingen. Hoewel het een leer-/werkinitiatief is, wordt de sapfabriek gerund als normale onderneming.

De werken-en-lerenformule van deze leerfabriek kan soelaas bieden bij het nijpend tekort aan geschoold personeel dat over 5 tot 10 jaar gaat ontstaan in de levensmiddelenindustrie.

Initiatiefnemer is Henk Maas, van opleidingsbureau EMC Leren in bedrijf. ‘Het is een reactie op het feit dat jaarlijks zo’n 65.000 leerlingen het mbo voortijdig verlaten’, zegt hij in het nieuwste nummer van vakblad Elsevier Voedingsmiddelen Industrie.

‘Dit omdat het onderwijs vaak niet aansluit bij de behoefte van leerlingen. Onderwijs is vaak te theoretisch.’

In de nu nog kale fabriekshal zijn leerlingen al druk bezig met bouwtekeningen en de productielijn. In september zal er het eerste sapje van de band rollen. ROC A12, overheid en bedrijven als Friesland Foods, Campina en Heinz hebben geld in het project gestoken.

Met de leerfabriek in Ede krijgen in september zo’n 100 leerlingen, veelal mbo-leerlingen, praktijkervaring. Ze worden intensief begeleid door werkmeesters. Zo’n 30 leerlingen zijn technisch, de rest werkt onder meer in de administratie, marketing, logistiek en sales.

Zo'n 30 mbo’ers hebben met de marketingdirecteur van Friesland Foods een marketing plan gemaakt en de receptuur van het sapje wordt door een groep mbo’ers en hbo’ers uitgewerkt in een lab van Campina.

Een uitgebreide reportage over de sapfabriek is te lezen in Elsevier Voedingsmiddelen Industrie van 15 februari 

Lees ook:
Opleidingscentra luiden noodklok (24 augustus 2006)

Onderwijs en bedrijven moeten meer samenwerken (22 juni 2006)

Altijd op de hoogte blijven?