Sportsgrain brood ondersteunt Nederlandse Olympiërs

17 februari 2014

ARNHEM - De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Sotchi hebben de beschikking over een speciaal ontwikkeld ‘Sportsgrain’ brood. Het brood werd het afgelopen half jaar met succes door sporters getest en wordt tijdens de Olympische Winterspelen ingevlogen voor het Nederlandse team.

Het voordeel van het brood is dat het een regulier voedingsmiddel is dat sporters gewoon kunnen eten, als ontbijt of lunch of tussendoor – maar dan in een ‘plusversie’, met dezelfde effectieve resultaten als een speciale sportreep. Volgens de makers is het brood niet alleen gezond, maar ook heel lekker van smaak.

Teff

Een belangrijk bestanddeel van het brood is teff, een  graansoort uit Afrika met meer langzaam verteerbare koolhydraten. Daarnaast bevat het brood ook wortelvezel, banaan, cranberries, rozijnen, lijnzaadmeel, tarwekiemen en zuurdeegpoeder. Op dit moment is het brood alleen verkrijgbaar voor topsporters. Over enkele maanden ligt het in de handel.

InnoSportLab Papendal

Sportsgrain is een initiatief van teffproducent Millets Place en leverancier van bakkerij-ingrediënten Bakels-Senior, in samenwerking met marketingdesignbureau NTCP8. Het sportbrood werd samen met HAN Sport en Bewegen ontwikkeld en getest in het InnoSportLab Papendal en het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal.

Uit de tests blijkt dat de Sportsgrain Bar de perfecte basis biedt voor een topprestatie, aldus de ontwikkelaars. "De combinatie van zetmeel en vruchten zorgt voor een optimale mix van snelle en langzame koolhydraten die aansluit bij de meest recente wetenschappelijke inzichten voor het optimaliseren van de koolhydraatinname", legt Floris Wardenaar uit. Hij werkt als 'embedded scientist' bij InnoSportLab Papendal en HAN Sport en Bewegen.

"Dit brood bestaat uit pure ingrediënten en levert zowel zetmeel, glucose als fructose waardoor glucosetransporters in de darm optimaal worden benut. Uit wetenschappelijke inzichten is gebleken dat bij een dergelijke mix van koolhydraten het lichaam in staat is om 90 gram koolhydraten per uur op te nemen. Dit betekent dat een sporter met dit brood kan voldoen aan de meest recente aanbevelingen voor koolhydraten tijdens inspanning."

Schaatsploeg

Topsportrestaurant De Corendon-schaatsploeg maakte tijdens de zomertrainingen kennis met het sportbrood in het in Papendal. Sindsdien maakt het onderdeel uit van het sportdieet van de Corendon-schaatsers.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?