Vertrouwen in levensmiddelensector wereldwijd afgenomen

19 juni 2015

Het vertrouwen in de levensmiddelenbranche is in een groot aantal landen afgenomen. Dat blijkt uit de Trust Barometer-resultaten voor de levensmiddelenindustrie van onderzoeksbureau Edelman.

Edelman deed onderzoek in 27 landen. In 70 procent van de landen nam het vertrouwen af. Nederland behoort, samen met  Singapore, Argentinië, Hong Kong en Zuid-Korea tot de grootste dalers. In Nederland daalde het vertrouwen van 65 procent in 2014 naar 59 procent in 2015.

Tempo innoveren

Volgens Edelman hangt het afnemende vertrouwen in de levensmiddelensector mogelijk samen met het tempo waarop bedrijven en de industrie innovaties doorvoeren. 51 procent van de respondenten geeft namelijk aan dat dat tempo volgens hen te hoog ligt. In alle landen geniet de levensmiddelensector ondanks de daling, overigens aanzienlijk meer vertrouwen (62 procent) dan het bedrijfsleven het geheel (48 procent).

 

Tijdens de presentatie van de resultaten voor de levensmiddelenindustrie toonde Tish van Dyke, Global Head of Food bij Edelman, dat van de vijf onderzochte subsectoren ('retailers', 'manufacturers', 'fast food restaurants', 'agribusiness' en ‘farming and fishery’ laatsgenoemde het hoogste vertrouwen geniet, namelijk 67 procent. ‘Fast food restaurants’ worden het minst vertrouwd (door 47 procent).

 

Edelman presenteerde de resultaten deze week tijdens een evenement in The Edge in Amsterdam, de nieuwe Nederlandse locatie van Edelman.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Jaaroverzicht 2014: Voedselvertrouwen (december 2014) (Premium)

Altijd op de hoogte blijven?