‘Vion fraudeert met Beter Leven vlees’

5 september 2013

HILVERSUM - Vleesconcern Vion sjoemelt met duurzaam vlees. Zo zou vlees met het Beter Leven kenmerk dagelijks worden bijgemengd met regulier vlees, meldt tv-programma Zembla. De Dierenbescherming wil strafrechtelijke vervolging.

In het Vara-tv-programma komen anonieme medewerkers van Vion aan het woord. Als de vraag naar het vlees met Beter Leven kenmerk groter is dan het aanbod, geven leidinggevenden opdracht om regulier vlees bij te mengen en te verpakken als het duurdere diervriendelijker alternatief, stellen ze. Dit zou gebeuren zonder dat afnemers als Albert Heijn, Plus en Unilever hier iets van weten.

'Zwaar weer'

Vion is de belangrijkste leverancier van Beter Leven vlees. Vroeger zou het bedrijf bij een toenemende vraag nee verkocht hebben, maar nu Vion in zwaar weer zit, zou regulier vlees toegevoegd worden aan de Beter Leven verpakking. Dit bijmengen gebeurt volgens de medewerkers dagelijks en met alle vleessoorten.

Volgens hen worden controleurs van de Dierenbescherming om de tuin geleid worden. Wanneer zij zich melden bij de receptie worden alle afdelingen ingeseind en wordt alles weer op orde gebracht.

De medewerkers komen niet herkenbaar in beeld, uit angst te worden ontslagen.

Vion herkent zich er niet in

Een woordvoerder van Vion laat de Volkskrant weten dat het bedrijf zich 'absoluut niet herkent in de beschuldigingen' en dat het 'onzin' is dat van hogerhand werknemers wordt opgedragen om te sjoemelen met vlees. 'Wij zijn een integer bedrijf en onze eigen controles geven niets verkeerds aan. Alles klopt.”

Verder schrijft het bedrijf dat het 'een strikt kwaliteitsbeleid heeft' en 'al meer dan 10 jaar een zero-tolerance op bezoedeling van vlees hanteert'. Vion tast in het duister over de herkomst van de beschuldigingen en stelt dat dergelijke misstanden nooit bij de leiding zijn gemeld.

"Wij hebben de redactie van Zembla in de aanloop naar de uitzending meermaals om volledige inzage in deze beschuldigingen gevraagd, maar niet gekregen", stelt Vion in een reactie. "Met dit soort anonieme beschuldigingen en geruchten kunnen wij als bedrijf heel weinig."

"Alleen op basis van feiten en concrete informatie kunnen wij beoordelen of er ergens in onze organisatie wellicht sprake kan zijn van een incident of een werkwijze die om een aanpassing vraagt", aldus Vion.

Dierbescherming: wet overtreden

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming,  is 'enorm' geschrokken.  Hij vindt dat als de beweringen kloppen, Vion strafrechtelijk moet worden vervolgd. "Hier wordt de wet overtreden en blijkbaar willens en wetens. Nou, dan ben je bij mij klaar. Daar hebben we een OM voor, daar hebben we rechters voor. Het kan niet zo zijn dat wat je in de winkel koopt niet is wat er op de verpakking staat."

CDA-Europarlementariër Esther de Lange, rapporteur Voedselfraude van het Europees Parlement, stelt in reactie op de verklaringen in het tv-programma: "Dit is fraude, dit noemen we logofraude. Op het moment dat dit moedwillig gebeurt om daar financieel gewin uit te halen dan is hier sprake van voedselfraude."

Eerder meldde Zembla al dat in het komende tv-pogramma ook bekend wordt gemaakt dat vlees uit Nederlandse slachterijen met ziekteverwekkende bacteriën als E.coli, en vlees van zieke dieren op de markt wordt gebracht.

Het tv-programma wordt donderdag 5 september uitgezonden op Nederland 2 om 21:10 uur.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?