Vleesvervangers van 100 procent groenten

27 september 2013

UTRECHT - De Vegetarische Slager komt met Biefstuckreepjes en Gerookte Speckjes, gemaakt van 100 procent groente. Het gaat volgens het bedrijf om een volledig nieuwe generatie vleesvervangers.

De Biefstuckreepjes en Gerookte Speckjes zijn gemaakt van Nederlandse peulvruchten, wortelen, uien, en aardappelen.

Regionaal geteeld

Het is volgens de Vegetarische Slager voor het eerst ter wereld dat vleesvervangers die in  smaak, bite en voedingswaarde kunnen wedijveren met vlees, volledig uit groenten zijn vervaardigd. “Je proeft vlees terwijl de ingrediënten van regionaal geteelde groenten afkomstig zijn.”

De Vegetarische Slager brengt sinds 2010 plantaardig vlees op de markt, onder andere van soja en lupine. Dit om ‘de voedselketen te verkorten door plantaardige eiwitten rechtstreeks te benutten en niet eerst een omweg te laten maken via slachtdieren’, zo stelt het bedrijf.

Bij het maken van de Biefstuckreepjes en Gerookte Speckjes worden geen additieven als gluten of E-nummers gebruikt. “Het eiwitgehalte is gelijk aan dat van kippenvlees." Verder hebben de vleesvervangers een laag vetgehalte (minder dan 2 procent) en bevatten ze 'een grote hoeveelheid belangrijke voedingsvezels'.

'Forse stap'

“Met het Nederlandse groentenvlees wordt een forse stap gezet om een groeiende wereldbevolking te kunnen voeden met het huidige landbouwareaal”, stelt Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager.

“Daarmee wordt de ecologische voetafdruk zo klein dat we met de huidige landbouwgronden met gemak een veelvoud van de  in de komende decennia verwachte wereldpopulatie kunnen voeden”.

De nieuw eBiefstuckreepjes en Gerookte Speckjes zijn te koop bij Ekoplaza en Coop, in de Vegetarische Slager conceptwinkel in Den Haag en vanaf begin oktober bij de Vegetarische Slager Amsterdam.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?