Voedselprijzen veranderen eetpatroon

15 juni 2011

DEN HAAG - Mensen in de hele wereld veranderen hun eetpatroon, vanwege stijgende kosten van voedsel. Dat blijkt uit wereldwijd opinieonderzoek dat in opdracht van Oxfam is uitgevoerd.

Het onderzoek is gehouden in 17 landen, waaronder Nederland, Brazilië, Ghana, Guatemala, India, Kenia, Filippijnen, Spanje, Tanzania, Groot-Brittannië en de VS.

Grootste zorg
De stijgende kosten van voedsel blijkt veruit de grootste zorg. Twee derde van de ondervraagden over de hele wereld meldt het als een van de grootste zorgen. 53 Procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de prijs van voedsel.

55 Procent van de wereldburgers geeft aan nu niet hetzelfde te eten als 2 jaar geleden, 20 procent zei dat hun eetpatroon is veranderd omdat het eten te duur wordt.

In arme landen is de beschikbaarheid van voedsel veruit de grootste zorg: In Kenia gaat het om 57 procent en in Tanzania om 45 procent.

Nooit genoeg te eten
Een vijfde van de onderzochte mensen in ontwikkelingslanden, zoals Pakistan, Kenia, Ghana, Mexico, India en Guatemala, zegtj soms, zelden of nooit genoeg te eten te krijgen. In westerse landen als Groot-Brittannië, Australië en de VS gaat het slechts om 6 procent.

In Tanzania en Kenia zegt maar liefst 21 procent van de ondervraagden dat zijn zelden of nooit genoeg te eten hebben. In Nederland heeft 83 procent iedere dag voldoende eten op tafel. In Tanzania geldt dat maar voor 25 procent.

30 Procent in Nederland
In Nederland antwoordt 30 procent op de vraag waarom bepaald voedsel niet langer meer gegeten wordt, dat het te duur is geworden. In Kenia antwoordt bijna 80 procent dat. Pasta is het favoriete voedsel van de Nederlander, gevolgd door Chinees eten en pizza.

Als hoofdfactoren voor de gestegen voedselprijzen (en dalende aanvoer van voedsel) worden de stijgende olie- en transportkosten genoemd en de gevolgen van extreem en wispelturig weer.

Daarna worden het overheidsbeleid en het optreden van grote ondernemingen genoemd.

Bekijk de
gedetailleerde resultaten, wereldwijd en per land

Lees ook:
Oxfam: 'Wereldvoedselsysteem is failliet' (1 juni 2011)

'Droogte maakt groenten peperduur'(25 mei 2011)

'Onderzoek naar schommelingen markt nodig' (24 januari 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over voedselzekerheid

Altijd op de hoogte blijven?