'Water in food soms goedkoop vulmiddel’

11 juni 2013

DEN HAAG – Water is bij de diepvriesslagroomtaart van Maître Paul het meest gebruikte ingrediënt (23 procent). Verder bevat de kipkerriesalade van Smilde meer water dan kip.

Water in voedingsmiddelen is soms vooral een goedkoop vulmiddel. Dat stelt de Consumentenbond.

De organisatie onderzocht de functie van toegevoegd water in 30 gangbare voedingsmiddelen. De bevindingen staan in de Gezondgids van juni.

Fabrikanten geven volgens de Consumentenbond uiteenlopende redenen om water toe te voegen: om kruiden beter te kunnen mengen, paneermeel te laten hechten of om gelijke reepjes te kunnen snijden.

Lightproducten

Ook wordt water gebruikt om lightproducten te kunnen maken. Zo bestaat Becel light voor twee derde uit toegevoegd water en Calvé Mayo 3% Vet voor drie kwart, meldt de Gezondgids.

Deze producten zijn door al dat water wel light, maar de prijs van deze producten is even hoog als die van de reguliere varianten, stelt de Consumentenbond, terwijl water een heel goedkoop ingrediënt is.

Grote verschillen

Bovendien blijken er, volgens de organisatie, binnen productgroepen grote verschillen te zijn. Sommige schouderham (bijvoorbeeld die van Coop) bevat maar 70 procent vlees, terwijl andere merken zoals die van Proef (EkoPlaza) 98 procent vlees bevat en veel minder water.

Wettelijk is vastgelegd dat ingrediënten in volgorde van afnemend gewicht op de verpakking moeten staan, meldt de organisatie.

Toegevoegd water moet bij de ingrediënten staan als er meer dan 5 procent van is toegevoegd. Vanaf eind 2014 dient toegevoegd water bij vlees en vis duidelijker op de verpakking vermeld te worden, aldus de Consumentenbond.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?