Vakbonden geschokt door banenverlies Unilever

10 februari 2016

Vakbonden FNV en CNV Vakmensen zijn geschokt door de plannen van Unilever om zo’n 200 banen in Nederland te schrappen.

De FNV spreekt van een massale uitverkoop naar lagelonenlanden. “De meeste getroffenen zijn dertigers, in IT-, finance- en accountingfuncties”, zegt FNV-bestuurder Marjolein Dubbelaar.

CNV Vakmensen noemt het vertrek van banen uit Nederland zorgelijk en wijst ook op de veelal jonge werknemers. Deze vakbond spreekt van ongeveer 250 werknemers die het aangaat: 204 vaste banen en daarnaast 40 uitzendkrachten die hun werk verliezen.

Vooral in Rotterdam

De banen verdwijnt volgens de vakbonden met name op kantoren in Rotterdam. De werkgelegenheid verplaatst naar Polen (Katowice), Mexico en Azië (Bangalore, Manila), melden de bonden. Voor een deel gaat het daarbij om uitbesteding.

Extra sores

CNV Vakmensen wijst niet alleen op het verdwijnen van banen in Nederland. Het gaat er ook om dat de ondersteuning van de Nederlandse locaties op het gebied van IT en financiën in de toekomst op grote afstand staan. “Op papier lijkt zo’n reorganisatie dan efficiënt, maar in de praktijk zorgt het voor extra sores”, zegt Frans van de Veen, bestuurder van CNV Vakmensen.

Nieuwe cao

Unilever heeft de vakbonden uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan. Ook lopen er nog onderhandelingen over een nieuwe cao. Deze verlopen volgens de vakbonden moeizaam. Op 15 februari is er weer cao-overleg.

Bij Unilever in Nederland werken ongeveer 3200 mensen. Wereldwijd heeft Unilever ongeveer 175.000 medewerkers in dienst.

Lees ook:

Unilever schrapt 200 banen in Nederland (10 februari 2016)

Altijd op de hoogte blijven?