Mensen & bedrijven

‘Co’ Verkade (102) overleden

‘Co’ Verkade (102) overleden

ZAANDAM – Jacobus ‘Co’ Verkade, oud-directeur van de gelijknamige koekjesproducent en kleinzoon van Verkade-oprichter Ericus Verkade, is op 102-jarige leeftijd overleden.

Co Verkade werkte van 1925 tot 1965 bij het familiebedrijf. Hij was de man die de Zaanse koek- en beschuitfabriek tot een van de bekendste merken in Nederland heeft gemaakt, omdat hij als eerste de commercie binnenbracht.

Verkade-albums
Dit gebeurde nog voor de Tweede Wereldoorlog dankzij de bekende klantenbinders: de ‘Verkade-albums’. Plakplaatjes, die bij elke rol beschuit van Verkade zaten, konden in deze albums worden geplakt.

Verschil van inzicht over de koers die het bedrijf moest varen, leidde ertoe dat hij door zijn oudere broer Frans de wacht kreeg aangezegd.

In 2005 kwam de biografie ‘Een leven in biskwie en chocolade’ uit, waarin Co terugblikt op zijn leven. Het is geschreven door achterneef Erik Verkade.

Eerste paal
Vorig jaar sloeg Co nog de eerste paal voor het Verkadepaviljoen op de Zaanse Schans waar een permanente tentoonstelling van de geschiedenis van Verkade komt.

Verkade werd in 1886 opgericht. Eerst produceerde het bedrijf brood, beschuit, honing, ontbijtkoek en kaneelbeschuitjes. Later stapte Verkade over op koekjes en chocolade.

Overgenomen
Het bedrijf werd in 1990 overgenomen door het Britse United Biscuits, dat op zijn beurt weer werd overgenomen door een consortium van The Blackstone Group en PAI.

Hoewel de merknaam nog altijd bestaat, is de familie Verkade na het vertrek van achterkleinzonen Erik en Arnold (van oprichter Ericus senior) in 1992 niet meer bij de onderneming betrokken.

Lees ook:
Verkade stapt over op scharreleieren (29 november 2007)

Koffieleutjes zijn misleidend (8 augustus 2007)

Verkade wil ‘nep-Sultana’ uit schap (8 november 2006)

United Biscuits in handen van durfkapitalisten (25 oktober 2006)

Neerlands Glorie wil Verkade (11 mei 2006)

Jacobus Verkade 100 jaar (29 maart 2006)

Erik Verkade overleden (12 januari 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Verkade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *