De IJsfabriek komt met Lakenvelderijs

4 mei 2015

De IJsfabriek in Doetinchem brengt ijs van melk van Lakenvelder koeien op de markt. Boer’n Lakenvelder Roomijs wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van dagverse, volle melk, meldt vakblad IJs! Daarmee wordt het eeuwenoude koeienras in stand gehouden.

“Het ijs is vol van smaak en heeft een mooie structuur”, vertelt directeur Jan Monster van De IJsfabriek. “De koeien krijgen geen krachtvoer en kuilvoer. Dat geeft een heel natuurlijke smaak aan de melk en dat wordt erg gewaardeerd.” De smaak rechtvaardigt volgens de initiatiefnemers een iets hogere prijs dan ijs dat gemaakt is met poedermelk.

Friese melk

De melk is afkomstig van Lakenvelder-melkerij Maatschap Hoekman de Witte in het Friese Oosthem. Het bedrijf levert jaarlijks gemiddeld 550.000 liter melk. Voor 1 liter ijs is 0,7 liter melk nodig. Daar worden 12 tot 14 bolletjes uitgehaald.

Het rood- of zwartbonte koeienras Lakenvelder, met de karakteristieke witte band tussen voor- en achterpoten, is het oudste, nog raszuivere runderras. Het was in de jaren zeventig bijna uitgestorven. Momenteel telt Nederland 3.000 Lakenvelders.

Streekproductengroothandel Streekjuweel BV heeft het initiatief genomen om het Lakenvelderijs te ontwikkelen. In ijs komt de kenmerkende frisse, romige zuivelsmaak het best tot zijn recht, stelt het bedrijf.

Te koop in Artis

boernroomijs3De Amsterdamse dierentuin Artis is de eerste die het Lakenvelderijs verkoopt. Het gaat om de smaken aardbei, vanille, banaan, chocolade en yoghurt. Met andere partijen worden nog gesprekken gevoerd, waaronder met een landelijke supermarktketen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?