DSM introduceert enzym dat gluten afbreekt

5 augustus 2015

DSM heeft sinds twee weken in de Verenigde Staten een enzym op de markt gebracht voor mensen die gevoelig zijn voor gluten. Tolerase G breekt in het menselijk lichaam de gluten af, nog voor ze de maag verlaten. Het bedrijf hoopt het voedingssupplement voor het eind van het jaar ook in Europa te introduceren.

Tolerase G is overigens geen alternatief voor een glutenvrij dieet voor mensen met coeliakie. Wel kan het uitkomst bieden voor mensen die klachten krijgen na het eten van glutenrijke producten. Dat meldt de Volkskrant. Zo’n 10 procent van de mensen is gevoelig voor gluten in voeding.

Aspergillus niger

Het enzym in Tolerase G is afkomstig van de schimmel Aspergillus niger, dat DSM met het Leidse LUMC heeft ontwikkeld. Dit schimmel-enzym (een prolyl endoprotease) is in staat om gluten als het ware in stukjes te knippen en te verteren, nog voor ze de maag verlaten

In onderzoek van Universiteit Maastricht, dat gefinancierd is door DSM, werd het schimmel-enzym in de vorm van een voedingssupplement nu getest op 12 gezonde proefpersonen.

Zij kregen twee maaltijden die van elkaar verschilden door de hoeveelheid calorieën, niet in de hoeveelheid gluten. Aan de helft van de maaltijden werd het schimmel-enzym toegevoegd, terwijl de andere helft een placebo had.

Duidelijk effect

“De aanwezigheid van het enzym zorgde voor een duidelijk effect in vergelijking met een placebo”, vertelt Bouke Salden, een van de hoofdonderzoekers van het Maastricht UMC+.

Via sondes in de maag en dunne darm werd vastgesteld dat 80 tot 90 procent van de gluten binnen één uur werd afgebroken in de maag, nog voor het dunne darm had bereikt. Het maakte daarbij niet uit of de maaltijd uit veel of weinig calorieën bestond.

Overlast beperken

Het volgen van een geheel glutenvrij dieet is vaak lastig, omdat niet altijd duidelijk (aangegeven) is of een bepaald product wel of geen gluten bevat.

Volgens Salden kan het enzym de overlast die gepaard gaat met het per ongeluk binnenkrijgen van gluten zo veel mogelijk te beperken. “Dat maakt uit eten gaan weer een stuk plezieriger.”

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?