Food Valley Award: en de winnaar is...

23 oktober 2014

De drie bedrijven die genomineerd zijn voor de Food Valley Award 2014 moeten nog eventjes geduld hebben. Enkele maanden hebben ze moeten wachten, maar vanmiddag wordt op de Food Valley Expo in Congrescentrum Papendal in Arnhem eindelijk bekendgemaakt wie met de eer gaat strijken.

Wordt het PaperFoam en Veuve Clicquot met de draagbare koelverpakking voor champagneflessen, of toch Pit-Foodconcepts met verse babyvoeding?  Of gaat JFPT/ foodlife met de automatische druivenonttrosser met de bokaal aan de haal?

Cadeauverpakking

PaperFoam uit Barneveld ontwikkelde een milieuvriendelijke verpakking op basis van geschuimd zetmeel. De verpakking, die in opdracht en samen met de Franse champagnefabrikant Veuve Clicquot is ontwikkeld, combineert een koelende functie met een aantrekkelijk design. Dankzij het geschuimde karakter houdt de verpakking de inhoud van de fles, in dit geval champagne, ongeveer twee uur koel. Het ontwerp is eenvoudig en bestaat uit twee delen met een papierwikkel.

Voor de ontwikkeling van de innovatie heeft een aantal partijen nauw met elkaar samengewerkt. Er moest met name een oplossing worden gevonden voor het voorkomen van het plakken van de zetmeelverpakking aan een koude fles, die vochtig wordt door condensatie.

Verse babyvoeding

Het concept voor verse, gepascaliseerde babyvoeding van Pit-Foodconcepts uit Sint Oedenrode speelt in op een aantal belangrijke trends zoals aandacht voor vers, gemak en gezondheid. De nieuwe babyvoeding Pienter maakt het mogelijk om kinderen vanaf heel jonge leeftijd een gezonde maaltijd aan te bieden en om hen te leren wennen aan pure en natuurlijke geuren, smaken, kleuren en structuren.

De ingrediënten worden afzonderlijk van elkaar gepresenteerd. Deze babyvoeding is makkelijk in gebruik en biedt drukbezette ouders een koelvers kant-en-klaar alternatief. Pienter is bestemd voor kinderen binnen de leeftijdscategorieën zes, acht, tien en twaalf maanden.

Pienter wordt bereid met behulp van pascalisatie. Hierbij worden de voedingsmiddelen onder zeer hoge druk bereid waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. De geur, smaak, kleur en structuur blijven zo optimaal behouden en de vitamines en mineralen blijven intact.

Onttrossen druiven

De Pluckr is een machine die in staat is om volledig geautomatiseerd druiven te onttrossen. De machine is ontwikkeld door JFPT/foodlife uit Zwolle en TOP uit Wageningen. Verschillende technologieën zijn in de machine gecombineerd. De Pluckr haalt door ultrasone trillingen druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte op een lopende band belanden. De druiven kunnen hierna met behulp van een nieuwe technologie worden verpakt. De nieuwe werkwijze verlengt de houdbaarheid van de druiven tot vier weken.

De Food Valley Award wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste innovatie in agri, food en feed . Criteria zijn innovativiteit en economische haalbaarheid. Ook de mate waarin wordt samengewerkt speelt een rol.

Update:

 Pluckr van JFPT/foodlife en TOP wint Food Valley Award (23 oktober 2014)

Altijd op de hoogte blijven?