Foodtopia: voedsel van de toekomst

24 maart 2015

Van margarine tot kweekvleesburger: Museum Boerhaave in Leiden laat in tentoonstelling Foodtopia een eeuw voedselinnovaties in Nederland zien. EVMI is langsgegaan en doet verslag in het maartnummer van het vakblad.

Foodtopia van gastconservator Louise Fresco (Wageningen UR) toont dat technologie al zeker een eeuw een stevige vinger in de pap heeft bij het voedselveilig ontwikkelen van producten en van het houdbaar maken, bereiden en bewaren ervan.

Mythes en misverstanden

De tentoonstelling ontkracht tevens mythes en wil bij de bezoeker argwaan en misverstanden wegnemen, onder meer omtrent de kwaliteit van ons voedsel, de voedingswaarde, en E-nummers.

Ook is de kweekvleesburger in het echt te zien, evenals 3D-geprint voedsel en kaascrackerblokjes die in de ruimte zijn gegeten. Daarnaast kunnen diverse geuren worden gesprayd en opgesnoven.

Aan een sushitafel belicht Louise Fresco via filmpjes aanschouwelijk haar visie op de toekomst, onder meer over algen, overgewicht en robotisering.

Fraude van alle tijden

EVMI verhaalt ook over het inblikken van voeding, gaschromatografie en andere oude en nieuwe innovaties, en over het feit dat fraude en controles van alle tijden zijn.

Bovendien is een verslag te lezen van de lezing die Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam, in museum Boerhaave hield.

Seidell pleitte voor zelfgekweekte stadsgroenten, als onderdeel van een sociaal samenzijn en om obesitas in grote steden terug te dringen.

'Betutteling fabrikanten'

Ook ging hij in op superfoods en de ‘betutteling van foodfabrikanten bij hun intensieve markering van ongezonde producten’. “Wij worden voortdurend misleid”, stelde hij.

Foodtopia is nog tot 1 november 2015 te bezichtigen.

Lees meer over de tentoonstelling en de lezing van Seidell in EVMI nummer 2.

Inhoud EVMI 2 (Premium)

Neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?