‘Kauwen belangrijk voor gezondheid en smaak’

24 juni 2015

Zacht voedsel, dat vaak wordt geserveerd in verpleeghuizen, is eigenlijk niet goed voor ouderen. Kauwen is van belang voor de gezondheid en voor de smaak. Dat stelt neuroloog Erik Scherder in E-Zin & Zorg.

“Door goed te kauwen, gaat de hartslag omhoog en dat is goed voor de conditie van het lichaam. Daardoor raken de aderen naar de hersenen goed doorbloed, en dat is weer goed voor de hersenen en vermindert de kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding”, vertelt Scherder, bekend van zijn colleges bij De Wereld Draait Door, in het online magazine van Actiz, organisatie van zorgondernemers.

Kauwen is volgens hem ook beter voor de smaakbeleving. “Eten is lekkerder als je er op moet kauwen.”

'Negatieve spiraal'

Scherder vindt dat goed eten voor ouderen sowieso van belang is. “Ten eerste is er een relatie tussen eten en je fysieke conditie. Als iemand niet meer goed eet, gaat de conditie achteruit en daardoor verliest hij ook weer eetlust. Zo ontstaat een negatieve spiraal. En juist nu, nu mensen langer thuis wonen, is het heel belangrijk dat die conditie goed blijft.”

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?