Nieuw HAS-lectoraat voor ‘shared value’

3 juni 2015

HAS Hogeschool heeft per 1 juni het lectoraat ‘Nieuwe Business Modellen’ (NBM) ingesteld. Dit lectoraat wil nieuwe businessmodellen ontwikkelen voor de sectoren agro, food en leefomgeving, met shared value als organiserend thema.

NBM is onderdeel van het lectoratenprogramma ‘Impact: transitie in de groene sector’. Dit programma bestaat uit 5 lectoraten, die verdeeld zijn over de groene hogescholen in Nederland.

Het gaat daarbij om transitie en systeeminnovatie. De lectoraten willen samenwerken en kennis delen voor kennisontwikkeling van het collectief.

Doel van het nieuwe lectoraat NBM is om 'vanuit een businessinsteek te werken aan de omslag van het huidige agrofoodproductiesysteem, naar een circulaire, functionele en biobased economie'.

Shared value

Voor de omslag onderzoekt het lectoraat businessmodellen die op basis van shared value bijdragen aan duurzamere productie- en consumptiesystemen in agro, food en leefomgeving.

Shared value (meervoudige waardecreatie, ontwikkeld door Harvard Business School) betekent dat bedrijven naast economische waarde, ook ecologisch een sociale waarden produceren. Deze waarden worden gedeeld door verschillende partijen in de samenleving.

Zo willen de scholen de leidende positie van Nederland versterken als kennisland op het gebied van agro, food en leefomgeving.

Pieter Jelle Beers

Lector van NBM wordt dr. Pieter Jelle Beers. Beers is onderzoeker, docent en adviseur bij DRIFT, gelinkt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werkt daar onder meer samen met het Nieuw-Zeelandse Agresearch voor het Primary Innovation programma.

Eerder werkte hij als onderzoeker en docent aan de TU Delft en Wageningen University en als programmacoördinator bij TransForum in Zoetermeer.

Beers studeerde Milieugezondheidskunde aan Maastricht University en promoveerde in 2005 aan de Open Universiteit Nederland op ‘Kennisdelen in Multidisciplinaire Teams’.

'Sleutel tot transitie'

Hij kijkt ernaar uit om concreet aan de slag te gaan met ondernemers. “Ik denk dat ondernemers de sleutel zijn tot transitie van de landbouw.”

Verder is Beers benieuwd naar de ideeën van de HAS-studenten en –docenten. “Wat zien zij als belangrijkste uitdagingen voor verduurzaming van de landbouw? Wat voor toekomst verwachten ze en - nog belangrijker - wat voor toekomst willen ze voor de landbouw? Want dat is de toekomst die onze studenten mede vorm geven.”

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?