NVVL-jaarprijs voor Verbon, Karsten en Schotema

30 oktober 2013

WAGENINGEN - De NVVL-jaarprijs, voor de beste HBO- en WO-afstudeerscriptie van 2012 in levensmiddelentechnologie, voeding of diëtetiek, is uitgereikt aan Annelie Verbon, Matty Karsten en Lydia Schotema.

Dat gebeurde tijdens het NVVL-jubileumsymposium 'Van Aardappel naar 3D-geprint voedsel'.

WO-scriptie

Annelie Verbon (Food Technology aan de Wageningen Universiteit) (links) won met haar scriptie ‘Verkleuring van knolselderij: mechanismen en preventie’ de prijs van de beste WO-scriptie van 2012. Zij ontrafelde voor Heemskerk Fresh & Easy de bruin- en zwartverkleuring van gesneden knolselderij en bekeek hoe deze verkleuringen het best konden worden voorkomen of worden uitgesteld.

Het bleek dat citroensap (citoenzuur, ascorbinezuur) leidde tot minder verkleuring, al was er wel een vrij nauwkeurige concentratie nodig (niet te weinig maar ook niet te veel). Ook leidde het soms tot verergering van de zwartverkleuring. Hoewel commerciële middeltjes met citroenzuur iets beter werkten trad ook hier soms onverklaarbare verergering van verkleuring op.

Verbon nam ook de verpakkingen mee, zoals MAP. Minder zuurstof in verpakkingen leidde tot minder verkleuring, maar geen zuurstof leidde weer tot bederf. En ook hier traden soms onverklaarbare zwartverkleuringen op.

De jury vond haar scriptie prima leesbaar door de goede structurering en heldere foto’s. Ook was er een goede balans tussen de wetenschappelijke waarde en de toepasbaarheid voor Heemskerk, het bedrijf waar de opdracht is uitgevoerd.

HBO-scriptie

Lydia Schotema (foto: midden) en Matty Karsten (rechts) (Voeding & Diëtetiek, Hogeschool van Amsterdam) onderzochten in hun HBO-scriptie wat het effect is van de dagelijkse inname van 10 gram van vezelsupplement pectine op de totale energie-inname bij proefpersonen. Het bleek dat er geen significante verschillen optraden.

Beiden raadden aan in vervolgstudies de dosis te verhogen en het tijdstip van de warme maaltijd naar de avond te verschuiven en dit als moment te kiezen om de dosis pectine te geven.

De jury vindt de scriptie een goede beschrijving van de zoektocht naar een antwoord op een diëtetische vraag. Ze laten ook een kritische houding zien ten opzichte van de gekozen onderzoeksopzet. Dat geen duidelijke verschillen werden geconstateerd, is natuurlijk jammer, maar toch ook een resultaat.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?