‘Olie sneller en zuiverder uit citrusschil’

26 augustus 2014

Met milde extractie kan sneller en goedkoper olie uit de schil van citrusvruchten worden verkregen. Ook hoeft niet te worden opgeschoond, zodat er minder kans is op onnatuurlijke residuen in het eindproduct. Bovendien wordt zo een reststroom verwaard.

Dat meldt Phytonext uit Wageningen. Citrus, met name essentiële olie uit de schil, is een belangrijk aroma voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie.

Bij huidige extractiemethoden wordt de schil van citrusvruchten eerst geperst om de olie eruit te krijgen. Vervolgens moet de olie worden opgeschoond, vaak met een oplosmiddel, om instabiele stoffen (die geurafwijkingen kunnen veroorzaken) eruit te halen. Juist door het gebruik van oplosmiddelen is de kans op onnatuurlijke residuen in het eindproduct groot. Ook verdwijnen de schillen na het persen vaak in de vergister, bijvoorbeeld bij sapfabrikanten.

'Verwaarden reststroom'

Phytonext vindt dit zonde en ziet mogelijkheden voor deze reststroom. Zo kunnen via milde extractie nog bruikbare oliën uit de schil worden benut, stelt het bedrijf. De milde extractiemethode van Phytonext (op basis van phytosol-A) maakt het mogelijk dat olie direct uit de schil wordt verkregen. “Hierdoor blijven ook geen residuen achter en behoudt de stof zijn natuurlijke karakter”, vertelt Jordi Jongbloed.

Ook kunnen met Phytonext zo veel mogelijk aromacomponenten worden behouden, stelt het bedrijf. Dit omdat de temperatuur tijdens de extractie op een gecontroleerde manier laag gehouden kan worden. “Zo kunnen niet alleen de basisnoten (die lang blijven hangen) maar ook de vluchtige topnoten worden gevangen.”

Het resultaat is volgens Phytonext een natuurlijk aroma van betere kwaliteit, zonder geurafwijking. Dit geldt overigens niet alleen voor citrus maar ook voor talloze andere plantenmaterialen, laat het bedrijf weten.

Lees ook:

Phytonext: ‘stevia winnen zonder bittere bijsmaak’ (25 september 2013)

Nieuwe selectieve extractie van stoffen uit planten (25 maart 2013)

Nieuw valenceen zonder sinaasappelberg (23 juni 2010)

   

Altijd op de hoogte blijven?