'Schadelijke bacteriën en afgekeurd vlees in voedselketen'

4 september 2013

HILVERSUM - Vlees uit Nederlandse slachterijen komt op de markt met ziekteverwekkende bacteriën als E.coli. Ook belandt vlees van zieke dieren in de voedselketen. Dat meldt tv-programma Zembla in haar uitzending op 5 september.

Het programma baseert dit op verklaringen van keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) die anoniem wensen te blijven uit angst voor ontslag. De KDS-keurmeesters werken onder verantwoordelijkheid van de NVWA.

De bacteriën komen volgens hen op het vlees terecht door mestbezoedeling. De darmen worden tijdens het slachtproces kapot geprikt, waardoor de darminhoud zich over het karkas verspreidt.

Hoge bandsnelheid

Een van de anonieme keurmeesters zegt dat bij ongeveer 60 procent van de karkassen sprake is van mestbezoedeling. "Het komt door een te hoge bandsnelheid of door mensen die hun handen niet ontsmetten of die hun messen niet schoonmaken."

Slachterijen zijn wettelijk verplicht mest ruim weg te snijden van het karkas, maar dat gebeurt volgens de keurmeesters in veel gevallen niet.

'Verdoezelen'

"Het komt gewoon heel vaak voor dat mest wordt weggespoten of met een mes wordt weggeschraapt, zodat het helemaal verspreid raakt over het hele karkas, dus over het vlees. We zien dat ze het afvegen met papieren doekjes met wat water erop. Ze proberen het op allerlei manieren te verdoezelen. Want elke gram die ze wegsnijden kost het bedrijf geld."

Keurmeesters hebben slechts enkele seconden om een karkas te keuren, waardoor zij afwijkingen missen. Bovendien mogen zij als gevolg van de in 2005 in de grote slachterijen ingevoerde zicht- of ketenkeuring karkassen slechts visueel controleren, en geen organen meer insnijden ter controle op ziekten of afwijkingen.

Abcessen en ontstekingen 

“De kans dat wij afwijkingen, abcessen en ontstekingen, missen is zeer groot. Dus die komen in de voedselketen terecht”, zegt een keurmeester.

De keurmeesters verklaren bovendien onder druk gezet te worden door hun eigen directie. Ze zouden zich afzijdig moeten houden en geen melding moeten maken van misstanden, zodat niet hoeft te worden opgetreden en er dus ook geen problemen zijn.

'Toezicht verbeteren'

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) heeft al aangegeven het toezicht op slachterijen structureel te willen verbeteren. Dit omdat het toezicht volgens haar nu onvoldoende functioneert om op incidenten te kunnen reageren.

Ze wil bij misstanden bij slachtbedrijven sneller boetes opleggen. Bij intimidatie van bijvoorbeeld controleurs die toezien op de voedselveiligheid moet het bedrijf direct worden stilgelegd.

Als reactie op de misstanden uit Zembla roept Dijksma de keurmeesters uit de slachterijen op, zich (desnoods anoniem) bij haar te melden, en haar te vertellen wat ze meemaken.

 Het Vara-programma Zembla wordt donderdag 5 september uitgezonden op Nederland 2 om 21:10 uur.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?