Studenten HAS winnen NVVL-jaarprijs

20 april 2012

WAGENINGEN - Anne van Son en Dennis van Schaijk hebben de NVVL-jaarprijs voor HBO-scripties gewonnen voor hun onderzoek naar de verhitting van groente en fruit.

Ze deden hun onderzoek in opdracht van een producent van conserven. Die wilde de sterilisatie van groenten en de pasteurisatie van fruit optimaliseren. Een te lange verhitting of een verhitting bij te hoge temperatuur leidt tot kleurverlies en achteruitgang van de structuur. Bovendien wordt dan meer energie verbruikt dan nodig. Aan de andere kant brengt een te lage F0-waarde voedselveiligheidsproblemen met zich mee.

Schommelingen

Uit hun onderzoek bleek dat er veel schommelingen zaten in de  hittecurves bij het bedrijf, waarvan ze de naam niet mogen noemen. Van Son en Van Schaijk deden de aanbeveling de F0-waarde van asperges te verlagen en van kersen, afhankelijk van de Ph-waarde en van de verpakking, te verhogen dan wel te verlagen. De pH-waarde was daarbij de belangrijkste parameter. De grootte van de potten of blikken was echter ook van belang. Een pot of blik van 200 milliliter hoeft immers minder verhit te worden dan een verpakking van 5 liter.

Ze stellen dat in sommige gevallen meer verhit moest worden, maar dat uit hun onderzoek blijkt dat het bedrijf wel binnen de veiligheidsmarges bleef.

Van Son en Van Schaijk studeerden het afgelopen jaar af aan de HAS Den Bosch als levensmiddelentechnoloog. Inmiddels volgen ze beiden een master Food Technologie aan de WUR.

De NVVL-jaarprijs voor de beste  academische scriptie ging naar Grace Tan Hui Shan voor een onderzoek naar het pijnboompittensyndroom. De prijzen werden donderdag uitgereikt tijdens het NVVL-voorjaarssymposium over volkoren, bij het NBC in Wageningen.

De NVVL reikt de prijzen jaarlijks uit om goed, praktisch onderzoek te stimuleren. De beste HBO- én WO-scriptie wordt beloond met een oorkonde, een geldbedrag van 500,- euro en een aandenken. Bovendien mogen de studenten hun onderzoek presenteren tijdens een congres van de NVVL. Studenten kunnen hun scripties al weer indienen om mee te dingen voor de volgende editie van de prijs.

Altijd op de hoogte blijven?