Tweede Kamer kritisch over vissector

11 februari 2015

Diverse fracties in de Tweede Kamer zijn kritisch over de situatie bij visverwerker Foppen en de vissector als geheel. De PVV pleit voor sluiting van Foppen en de SP vindt dat de sector onvoldoende zelfreinigend vermogen heeft.

Dat meldt Omroep Gelderland, naar aanleiding van de rapportage van de NVWA over controles bij visverwerkers in Nederland.

De PvdA vraagt met steun van PVV een debat aan nadat Foppen onder verscherpt toezicht gesteld is van de NVWA vanwege gebrekkige hygiëne. PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers vraagt zich af of de productie bij de visverwerker niet voorlopig stilgelegd moet worden.

'Deugt niet'

Ook andere fracties in de Tweede Kamer zijn bezorgd. Dion Graus (PVV) pleit voor sluiting van Foppen. "Het deugt niet wat daar gebeurt." Hij vindt dat een ander bedrijf de activiteiten maar moet overnemen om orde op zaken te stellen en tegelijkertijd de werkgelegenheid te behouden. Ook pleit hij voor gevangenisstraffen.

Graus laat EVMI weten al veel langer te ageren tegen Foppen. "Zo hebben we vorig jaar hier ook al een debat over aangevraagd, maar dat werd toen door geen enkele partij gesteund. We zitten er al jarenlang bovenop."

Henk van Gerven (SP) vraagt zich af waarom Foppen bewust risico’s neemt. Hij noemt dat opmerkelijk voor zo’n groot bedrijf en spreekt van ‘een gebrek aan normbesef'.

Van Gerven maakt zich ook zorgen om onregelmatigheden bij de andere visverwerkers. “Hoe vaak zijn wij ontkomen aan Foppenincidenten? De sector heeft onvoldoende zelfreinigend vermogen.”

Consumentenbond: 'onvoorstelbaar'

Ook de Consumentenbond is geschrokken en noemt het onvoorstelbaar' dat Foppen nog open mag blijven. Dat meldt de NOS. De bond pleit voor maatregelen tegen de sector.

Volgens Joyce Donat van de bond is er echt iets ernstigs aan de hand in de visindustrie en moeten er maatregelen komen. In haar ogen gaat het alleen maar om geld en wordt er kennelijk niet goed opgelet. Zo kloppen volgens de Consumentenbond de etiketten vaak niet.

'Vraagtekens bij controle retail'

De bond vermoedt dat 'de economische druk om geld te verdienen' de belangrijkste oorzaak is. Ook de retail moet hierin verantwoordelijkheid nemen, vindt ze.

Als de retail controles laat uitvoeren bij toeleveranciers en Foppen beschikt over alle noodzakelijke certificaten, kun je daar vraagtekens bij zetten, aldus Donat.

NVWA-rapportage

De NVWA-rapportage maakt melding van controles die vorig jaar bij 399 visverwerkende bedrijven in Nederland zijn uitgevoerd.

Meer dan de helft (217 bedrijven) is ingedeeld in de categorie oranje, omdat daar fouten zijn geconstateerd, die overigens geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Meestal gaat het om een te hoge bewaartemperatuur of om gebrekkige hygiëne.

174 bedrijven hebben de code groen ontvangen, en 1 bedrijf (Foppen) heeft code rood, omdat het bedrijf zich ‘structureel niet aan de wetgeving’ houdt. Daarom worden daar wekelijkse inspecties uitgevoerd en dreigt er mogelijk sluiting.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?