Hoger obesitas-risico door antibiotica

28 januari 2016

Kinderen die langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen toegediend, zijn in hun latere leven eerder te dik en gevoeliger voor astma. Dat blijkt uit een internationale studie aan Finse, Duitse kennisinstellingen en Nederlandse onderzoekers van Wageningen University.

Dit komt waarschijnlijk doordat de antibiotica de bacteriesamenstelling van de darmen voor lange tijd veranderen, waarbij veelal ongunstige bacteriën gaan domineren en potentieel positieve bacteriën worden verdrongen.

De onderzoekersgroep met de Finse dr. Katri Korpela en een team onder leiding van Willem M. de Vos van Wageningen University en University of Helsinki levert met andere collega’s in Finland, Nederland en Duitsland (EMBL Heidelberg) inzicht in de impact van antibiotica op mensen.

Jonge kinderen

Zij bestudeerden een groep van 42 kinderen in de leeftijd van twee tot zeven jaar die allen bijvoorbeeld dezelfde maaltijden gebruikten, en waarvan zij nauwkeurig de gezondheidsstatus kenden en het antibioticagebruik – speciaal tegen de veelvoorkomende oorontsteking. Hierop liet het team een gedetailleerde analyse los en vergeleek die met bestaande gegevens over de darmmicrobiota en zijn functies.

Het team onderzoekers heeft in de gegevens een sterke bevestiging gevonden van de zorgwekkende relatie tussen vroeg antibioticagebruik en de latere gezondheid. Ze verfijnden die relatie door de grootste effecten in kaart te brengen die macrolide antibiotica (zoals azithromycine en clarithromycine), meer dan penicillines of andere antibiotica hebben op de body mass index en astma.

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Nature Communication.

Lees ook: 

Darmbacterie Akkermansia remt obesitas (14 mei 2013)

Altijd op de hoogte blijven?