App geeft allergeneninfo door barcode te scannen

24 oktober 2013

WAGENINGEN - Stichting Voedselallergie en Wageningen UR werken aan de Allergie-Checker. Dit is een app die de allergische consument helpt bij het doen van boodschappen. Er is al een prototype, maar de app wordt nog verder ontwikkeld.

Mensen met een voedselallergie hebben moeite om boodschappen te doen: etiketten hebben kleine letters en de benodigde informatie is vaak niet direct zichtbaar.

Het Voedingscentrum, FoodShopper, cateraar Sodexo, Jumbo Supermarkten, LEI Wageningen UR en ICT-ontwikkelaars Noldus, Q-Ray en Mobihealth ontwikkelen de Allergie-Checker, zodat consumenten overal, dus ook in de supermarkt, makkelijker toegang tot allergeneninformatie te krijgen.

Persoonlijk profiel

De app voor smartphone of tablet/computer kan worden gebruikt na het invullen van het persoonlijke profiel. In dit profiel kan de app-gebruiker aangeven voor welke allergenen hij gevoelig is, hoe allergisch hij is (‘bevat allergeen’ of ‘bevat sporen van het allergeen’) en hoe de informatie getoond moet worden.

Wanneer de consument met zijn mobieltje de barcode op de verpakking scant, ontvangt hij direct informatie over de geschiktheid van het product. De getoonde informatie is helemaal afgestemd op het ingevoerde persoonlijke profiel.

Het is ook mogelijk om thuis al te zoeken op producten zodat het winkelen daarna gemakkelijker wordt.

Bijna 30.000 artikelen in databases

Bij de ontwikkeling van de app is gebruikgemaakt van de levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum en de databases van Jumbo Supermarkten en Sodexo. Allergie-Checker wordt ontwikkeld samen met mensen met een voedselallergie, zodat de app optimaal aansluit bij de gebruikers.

Op dit moment bevat de Allergie-Checker productinformatie van bijna 30.000 artikelen. Het is de bedoeling om deze gegevensbronnen in de toekomst verder uit te breiden.

De interpretatie van de data in de databases en het combineren van informatie uit deze databases vindt plaats via een aparte interpretatielaag. Voor aanvullende databases hoeft de software dus niet opnieuw ontworpen te worden. Ook nieuwe functionaliteiten kunnen zonder veel aanpassingen aan de app-software worden toegevoegd.

Gebruikerservaringen

Wageningen UR Food & Biobased Reseach heeft het prototype van de app eerder deze maand gepresenteerd tijdens de familiedag van de stichting Voedselallergie.

In november wordt de Allergie-Checker door een groep allergische consumenten getest, zodat deze gebruikerservaringen meegenomen kunnen worden bij het verder ontwikkelen van de app.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?