‘Bakkers realiseren wél zoutreductie’

17 juli 2012

WAGENINGEN - Bakkers liggen juist goed op koers met hun zoutreductie in broden. Dat stelt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) naar aanleiding van het recente NVWA-onderzoek naar zoutvermindering in levensmiddelen, meldt Bakkers in bedrijf.

De NVWA rapporteerde eerder dat tussen 2009 en 2011 geen vaart is gemaakt met zoutreductie. Over brood werd gesteld dat, behalve bij stokbrood, geen zoutreductie merkbaar is.

NBC: NVWA minder actueel

“Die conclusie is echter gebaseerd op minder actuele streekproeven”, meldt het NBC.  "De NVWA-cijfers in de categorie brood zijn namelijk afkomstig van steekproeven uit de periode 2009 tot begin 2011."

"De bakkerijbranche had toen net een eerste collectieve zoutreductie van 10 procent gerealiseerd. Daardoor was het zoutgehalte in vrijwel alle broodsoorten al verlaagd", aldus de NBC.

De eigen steekproeven van het NBC, uitgevoerd in opdracht van de NVB en NBOV, zijn genomen tot mei 2012. Het gaat om 483 broodmonsters, bij 134 bakkerijen en supermarktketens.  

Wederom 10 procent

“Sinds het voorjaar van 2012 is wederom 10 procent minder zout in brood toegevoegd dan een jaar eerder. Deze reductie volgt op een eerdere zoutreductie van 10 procent in 2008.”

De bakkerijbranche ligt hiermee goed op koers naar een totale reductie van 25 procent in 2013, stelt het NBC.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?