België wil zout minderen

29 mei 2012

BRUSSEL - De Hoge Gezondheidsraad en het wetenschappelijk comité van het FAVV in België willen dat de hoeveelheid natrium in voeding wettelijk beperkt wordt. Dat schrijven ze in een advies.

Net als in Nederland krijgen consumenten het meeste zout binnen door brood, kaas, vleeswaren en kant-en-klaar producten, en niet door zelf toegevoegd zout. De gemiddelde zoutinname bij volwassenen ligt in België op 10,5 gram per dag. De organisaties willen dat dat wordt teruggebracht naar minder dan 5 gram per dag. In Nederland wordt uitgegaan van een aanbevolen maximum aan zout van 6 gram per dag.

Stapsgewijze verlaging

In het advies worden verschillende methoden genoemd zoals stapsgewijze reductie van het zoutgehalte, zoutvervangers, inspelen op de smaakperceptie met behulp van kruiden en smaakversterkers en de vervanging van andere natriumbevattende voedingsadditieven. In verband met de grote variatie in zoutgehalte binnen dezelfde productcategorie pleiten ze echter in de eerste fase voor stapsgewijze verlaging van het zoutgehalte.

In Nederland werkt het bedrijfsleven aan zoutreductie. De overheid heeft echter aangegeven dat als dat niet snel genoeg gaat er mogelijk een verplichte zoutreductie komt.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?