Calcium beïnvloedt cholesterol

10 februari 2011

KOPENHAGEN – Calcium in melkvet verbetert mogelijk de verhouding HDL- en LDL-cholesterol, waardoor de risico’s op hart- en vaatziekten kleiner worden.

Dat blijkt uit Deens onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

De onderzoekers wijzen erop dat interventiestudies hebben gewezen op een relatie tussen een dieet met veel verzadigd vet en een toename van het totale cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Observationele studies wijzen echter op een omgekeerde relatie tussen de inname van zuivelproducten en hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben gekeken in hoeverre dat samenhangt met het hoge calciumgehalte.

De 9 proefpersonen in het onderzoek kregen allen 4 in calcium- en vetgehalte verschillende diëten die zij 10 dagen moesten volgen. Bij het calciumrijke dieet bleek het totale en LDL-cholesterol lager te worden ongeacht de vetinname, terwijl het HDL-cholesterol niet verlaagd werd. De effecten waren niet zichtbaar bij het dieet met minder calcium.

Ze concluderen daarom dat calcium de verhoging van melkvet op het totale en LDL-cholesterolgehalte gedeeltelijk tegengaat, terwijl het HDL-cholesterol niet wordt verminderd.

Lees ook:
Werkt cholesterolverlagend drankje? (19 januari 2011)

EFSA keurt meeste calciumclaims af (20 oktober 2010)

Zachte margarine verlaagt cholesterol (14 september 2010)

Katan: verzadigd melkvet wél slecht (2 februari 2010)

Verzadigd melkvet níet ongezond (2 oktober 2009)

'Eerherstel voor verzadigd melkvet' (20 november 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over cholesterol 

Zie ook:
Dossier voedings- en gezondheidsclaims 

Altijd op de hoogte blijven?