'Chinees restaurant syndroom door te veel msg'

29 november 2010

VENLO - Het Chinees restaurant syndroom komt niet door het gebruik van msg (monosodiumglutamaat) maar door te hoge doses ervan.

Dat zei Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie en eigenaar van restaurant De Echoput tijdens een smaaksessie over umami bij the Scelta Institute in Venlo.

Mensen die veel Chinees eten hebben soms last van het Chinees restaurant syndroom. Dit is een allergische reactie, die zich onder meer uit in een drukkend, opgeblazen en soms misselijk gevoel. Het hangt samen met het gebruik van ve-tsin dat glutamaat bevat.

"De mens produceert zelf glutamaat. Juist daar ligt de gevoeligheid. Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."

Industriële variant
Klosse vindt het onterecht dat msg (oftewel E621, en ook E622, 623 en 624) nu de gebeten hond is bij veel consumenten en dus ook foodfabrikanten. "Msg is gewoon de industriële variant van umami."

Volgens hem vervangen veel voedingsmiddelenbedrijven, door de negatieve bijklank, msg in hun producten door gistextract. "In deze moderne variant zitten alleen maar natuurlijke ingrediënten, waardoor geen E-nummer meer nodig is. Maar eigenlijk is het gewoon hetzelfde, maar dan van een andere bron."

'Msg is veilig'
Kumiko Ninomiya, directeur van het Umami Information Center in Tokio snapt de commotie over msg niet. "De allergische reactie die msg zou veroorzaken komt niet door glutamaat. Zo is de hoeveelheid glutamaat in bijvoorbeeld Parmezaanse kaas hoger dan in msg."

"Er is tussen de jaren 60 en 90 veel onwaars gezegd over msg", vervolgt ze. "Onze missie is juiste informatie over umami te verspreiden. Msg is veilig."

Scelta Mushrooms is het eerste lid van het Umami Information Center buiten Japan. Het bedrijf gaat zich inzetten om het in 1982 opgerichte informatiecentrum te ondersteunen om de wereld bekend te maken met de 'vijfde smaak'.

Lees ook:
Umami alternatief voor zout en zoet (+ foto's) (29 november 2010)

Heston Blumenthal helpt zieken en ouderen (5 mei 2010)

Wie vet beter proeft, blijft slanker (11 maart 2010)

'Gezondheidsclaims vaak onterecht (15 oktober 2007)

'Gezond voedsel moet lekkerder worden' (6 september 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over smaak

Alle berichten over umami

Altijd op de hoogte blijven?