Voeding & gezondheid

Denemarken schaft vettax al weer af

4
hamburger

KOPENHAGEN – Denemarken maakt na een jaar al weer een einde aan de vettax. Ook de voor 2013 geplande accijns op suiker is van de baan.

Volgens de minister van Belastingen Holger K. Nielsen heeft de regering geluisterd naar de kritiek op de maatregelen. Die zorgden voor veel administratieve rompslomp voor voedingsmiddelenbedrijven en verslechterden de concurrentiepositie ten opzichte van importproducten. Bovendien zou de maatregelen de gezondheid van de Denen niet verbeteren.

Volgens de Copenhagen Post liep er ook nog een proces van slagers die de rechtmatigheid van de wet wilden aanvechten.

Denemarken was het eerste land met een vettax. Ook in Nederland wordt regelmatig opgeroepen tot een dergelijke maatregel.

Lees ook:

Deense vettax mogelijk afgeschaft (12 juli 2012)

Klink: ‘Stel geen nationale voedingspolitie in’ (28 juni 2012)

VN-rapporteur wil taks op ongezonde voeding (7 maart 2012)

Frankrijk krijgt frisdranktax (29 december 2011)

Adviesraad: vettax en hoge BTW op voeding (13 december 2011)

 

4 reacties op “Denemarken schaft vettax al weer af

  1. Mickster zegt:

    Wat dacht je van een flinke tax voor fabrikanten op additieven ?!

  2. Tijd om de gezondheids coach serieus te gaan nemen, gezonde gewoonten ontstaan over een periode waarin ze in kleine stappen worden ingevoerd in het dagelijks even door slechte gewoonten te verdringen dmv het invoegn an gezode vedingsmiddelen en leefstijl.
    Een healthcoach/gezondheidscoach is getraind in het begeleiden naar een gezonder leven, zo n vettax werkt niet mensen moeten leren zelf de juiste keuzes te maken

  3. wilma zegt:

    Er is denk ik maar één manier, en dat is een nieuw vak op de middelbare scholen: gezondheids les! Verplicht vak, tenminste gedurende een jaar, bij voorbeeld in alle brugklassen. Verplicht het lezen van een boek als “de Voedselzandloper” zodat mensen weer een beetje bewust worden van hun eigen veranrwoordelijkheid als het gaat over gezondheid.

  4. […] Af en toe wordt gepleit voor een vettax of suikerbelasting (die zou kunnen worden gebruikt voor gezondheidsbevordering); een aantal mensen zal calorierijk voedsel eerder laten staan als ze daar extra voor moeten betalen. In Denemarken is dit geprobeerd, maar na een jaar al weer afgeschaft. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *