Foodwatch onderzoekt E-nummers

29 augustus 2012

AMSTERDAM - Foodwatch gaat onderzoek doen naar E-nummers. Mogelijk schadelijke E-nummers moeten verboden worden, vindt de consumentenorganisatie.

Foodwatch stelt dat er met sommige E-nummers niets mis is, maar meent dat als er discussie is over de veiligheid van een bepaald E-nummer, de industrie moet bewijzen dat de stof veilig is. "Zolang dit niet gebeurt mag het betreffende E-nummer niet gebruikt worden. Dit heet het voorzorgsprincipe. Mogelijk onveilige stoffen horen gewoon niet thuis in ons eten."

Foodwatch zegt veel vragen van consumenten te krijgen over toevoegingen aan het eten, waaronder E-nummers. Foodwatch wil als eerste aandacht besteden aan de azo-kleurstof Tartrazine (E102).

Azo-kleurstoffen

Zes azo-kleurstoffen kwamen in 2007 in opspraak na Brits onderzoek. Deze kleurstoffen, waaronder Tartrazine,  zouden in combinatie met andere stoffen hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. EFSA deed vervolgens een herevaluatie van de synthetische kleurstoffen. Ze werden veilig bevonden, maar aan de andere kant werd van diverse azo-kleurstoffen de aanvaardbare dagelijkse inname verlaagd.

Door toedoen van het Europees Parlement moet er sinds juli 2010 een  waarschuwing staan op producten die één of meer van de omstreden 6 azo-kleurstoffen bevatten.

Kwaliteit

Foodwatch is niet alleen kritisch over E-nummers vanuit het oogpunt van veiligheid, maar ook omdat de kwaliteit van voedsel door allerlei toevoegingen achteruit zou gaan. "Denk bijvoorbeeld aan kant- en klare sandwiches, zoals de Bruine Sandwich Bacon Ei (met wel 19 E-nummers) van Johma, of de Guacamole Dip van Casa Fiesta (10 E-nummers)."

  • Stem mee op de stelling:
[poll id="5"]

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?