Goede vetzuren helpen wél tegen hartinfarct

30 juni 2011

WAGENINGEN - Eet weinig verzadigd vet en weinig transvetzuren en per dag minimaal 250 milligram EPA- en DHA-visvetzuren. Dat biedt de beste garantie voor een laag risico op een hartinfarct.

Dat stellen onderzoekers van Wageningen University in een artikel in de British Journal of Nutrition. Zij hebben aan de hand van literatuurstudie onderzocht wat de beste inname is.

Dit omdat er op dit moment veel verwarring is over het belang van vetzuren om hartinfarcten te voorkomen. Recente onderzoeken zetten namelijk vraagtekens bij de noodzaak, de inname van verzadigde vetzuren in de voeding te verlagen en die van meervoudig onverzadigde vetzuren te verhogen.

Eerdere publicatie
In 2010 ontstond veel ophef over een publicatie in The American Journal of Clinical Nutrition. Hierin werden de resultaten van 16 epidemiologische onderzoeken samengevat naar het verband tussen verzadigd vet in de voeding en het krijgen van een hartinfarct. In deze analyse werd geen verband gevonden.

Volgens Wageningen onbrak een verband omdat de inname van verzadigd vet slechts één keer gemeten is. Voor het aantonen van een verband tussen verzadigd vet en een hartinfarct moet de inname van verzadigd vet op minimaal 22 dagen gemeten worden om een betrouwbare schatting te krijgen.

Tegenover deze ene epidemiologische analyse staan gecontroleerde voedingsproeven die de afgelopen 40 jaar zijn uitgevoerd, waarin verzadigd vet is vervangen door meervoudig onverzadigd vet. Die proeven lieten zien dat deze vervanging zowel het slechte cholesterol als het risico op een hartinfarct verlaagt.

Aanbeveling
De literatuurstudie van de Wageningse onderzoekers leidt tot de aanbeveling om een voeding te gebruiken die zo weinig mogelijk transvet bevat, laag is in verzadigd vet, en dagelijks minimaal 10 gram (voor vrouwen) of 15 gram (voor mannen) van het meervoudig onverzadigde vetzuur linolzuur bevat en minimaal 250 milligram van de visvetzuren EPA en DHA.

De Nederlandse voeding bevat meer dan de minimaal benodigde hoeveel van alfa-linoleenzuur en linolzuur en daarom zijn geen specifieke aanbevelingen nodig voor deze vetzuren evenals voor de enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

Om het risico op een hartinfarct te verlagen zou de aanbevolen voeding dan ook meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen moeten bevatten.

Dit betekent een voedingspatroon met plantaardige oliën waarin veel onverzadigde vetzuren zitten, dat rijk is aan volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten en fruit, dat minimaal een keer per week vis bevat, en minder vlees- en zuivelproducten.

Lees ook:
Ook Consumentenbond tegen DHA-claim (5 april 2011)

Omega-3 én -6 beter dan alleen omega-6 (17 december 2011)

Task Force haalt doelen vetsamenstelling (18 november 2010)

Zachte margarine verlaagt cholesterol (14 september 2010)

Vrouwelijke hartpatiënt baat bij omega-3 (30 augustus 2010)

Zie ook:
Dossier voedings- en gezondheidsclaims

Altijd op de hoogte blijven?