Kalium helpt bloeddruk te verlagen

15 september 2010

WAGENINGEN - Het verhogen van de inname van kaliumzouten kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de bloeddruk in de bevolking.

Dat schrijven onderzoekers van Wageningen University en Unilever in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Het gunstige effect van kalium is naar schatting zelfs vergelijkbaar met de bloeddrukverlaging die te bereiken is door de inname van natriumzouten (voornamelijk keukenzout) bijna te halveren, aldus een persbericht van Wageningen UR.

Kaliuminname
De studie laat zien dat de gemiddelde kaliuminname in 21 landen, waaronder de VS, China, Nieuw Zeeland, Duitsland en Nederland varieert van 1,7 tot 3,7 gram per dag. Deze inname is beduidend lager dan de 4,7 gram per dag, die wordt aanbevolen.

Kalium zit in onder meer tomaten en bananen.

Lees ook:
Consument went snel aan minder zout (9 september 2010)

Zoutarm dieet vergroot kans op dochter (7 september 2010)

'Zoutreductie is slappe hap' (12 augustus 2010)

Industrie haalt target zoutreductie niet (12 augustus 2010)

Zie ook:
Dossier zout en zoutreductie

Altijd op de hoogte blijven?